Kabul elismerte, hogy a “kalifátus” már Afganisztánban toboroz

Nem sokkal az iraki Moszul eleste után felbukkant a hír, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet megjelent Afganisztánban is, és harcosokat toboroz. Ezt sokáig nem is erősítették meg, de nem is cáfolták a hivatalos források. Szeptemberben viszont, amikor az al-Kaida bejelentette, hogy inkább az indiai szubkontinens felé terjeszkedik, már sokan biztosak voltak abban: a “kalifátus” valóban jelen van közép-ázsiai országban.

A hivatalos források közül legelőször Mahmud Kán tábornok szólt arról, hogy az elmúlt hetekben Hilmend tartomány több körzetében az Iszlám Állam nyilvános toborzásba kezdett. Az afgán biztonsági szolgálatok szerint egy dzsihadista végzi a verbuválást, és eddig több tucatnyi afgán csatlakozott a szervezethez.

Nem sokkal később a Wall Street Journal beszámolt egy 16 perces videóról, amelyben egy egykori tálib szóvivő az Iszlám Államnak esküszik hűséget, és azzal vádolja a tálibokat, hogy elárulták őt. „Rajtam kívül tíz tálib parancsnok vár arra, hogy átálljon Abu Bakr al-Bagdadi oldalára”. Afganisztán fontos célpontja lehet az Iszlám Államnak, mert jelentős utánpótlási bázist jelentene emberanyagban és fegyverben egyaránt, ráadásul kiindulópontja lehet a terjeszkedésnek Pakisztán vagy a közép-ázsiai országok felé. Sőt, egy tavaly év végi ENSZ-jelentés szerint szimbolikus jelentősége is lenne Afganisztán elfoglalásának: Abu Bakr al-Bagdadi Kabulban élt a tálib rezsim idején, és ott került kapcsolatba az al-Kaidával is.

Az ISIS afganisztáni megjelenése igencsak bonyolítja a helyzetet a közép-ázsiai országban. Az afgán tálibok többsége ugyanis mindeddig tagadta a „kalifátus” jelenlétét az országban, s figyelmeztették a lakosokat is: ne álljanak az Iszlám Állam oldalára, ne menjenek ki Szíriába és Irakba harcolni. A tálibok szerint a radikálisok körében annyira megnőtt az ISIS-szimpatizánsok száma, hogy az al-Kaida inkább az indai szubkontinens felé kezdett el terjeszkedni.  A tálibok egyébként nem hajlandóak részt venni az ISIS által propagált “globális dzsihádban”, hanem inkább Pakisztánra és Afganisztánra összpontosítanának.

“Az emberek arról beszélnek, hogy a toborzó fekete zászlókat tűzött ki több helyen, és még az is előfordult, hogy megpróbált leszedni néhányat a tálibok fehér lobogói közül” – mondta Hilmend tartomány Szangin megyéjének törzsi vezetője. Ráadásul összecsapások is voltak a tálibok és a dzsihadista szervezet között, ezekben körülbelül húszan meghaltak. Mindennek ellenére nem ritka, hogy a tálibok együttműködnek az ISIS-el más országokban és régiókban, sőt, az orosz hatóságok szerint a terroristák – komoly fizetségért cserébe – csempészik ki az afgánok által termesztett ópiumot az európai piacokra.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez