Új térség felé terjeszkedik az al-Kaida

Az Iszlám Állam nevű terrorista csoport fokozatosan kiszorítja az al-Kaida helyi szervezeteit Irakból és Szíriából, mégpedig úgy, hogy vagy felszámolják a helyi csoportokat, vagy pedig azok átállnak a “kalifátus” oldalára. Azonban az Iszlám Állam harcosai már olyan államokban is felbukkantak, amelyek korábban az al-Kaida legfontosabb hátországának számítottak, mint Pakisztán és Afganisztán. Ezért az al-Kaida vezetése bejelentette, hogy új szervezetet alapít és India felé terjeszkedik tovább. 

„Ezennel létrejött az Indiai Szubkontinens al-Kaidája, amely a délkelet-ázsiai muszlimokat fogja felszabadítani a hindu és egyéb istentelen rendszerek elnyomás alól.” – jelentette ki Ajman al-Zavahiri, az al-Kaida egyik vezetője. Az arab és urdu nyelv keverékében elhangzott, majdnem egy órás beszédben, al-Zavahiri megújította régi hűségesküjét Omar mollának, az afganisztáni tálibok vezetőjének. Közölte, hogy az új al-Kaida-szárny, a Kaedat al-Dzsihád kalifátus megteremtéséért fog küzdeni a régióban, amely szerinte reményt nyújt az indiai, bangladesi, de még a mianmari muszlimoknak is, akiket a katonai vezetés és a helyi buddhista lakosság szintén üldöz. Nem sokkal később Omár molla is megszólalt és elsősorban az országával szomszédos Indiát fenyegette meg: azt üzente India hitehagyott lakóinak, a zsidóknak és a hinduknak, hogy “saját szemükkel fogják végignézni saját pusztulásukat”.

A lépésre egyértelműen azért került sor, mert az Iszlám Állam túlságosan megerősödött Szíriában és Irakban, kiszorítva ezzel az al-Kaida “helyi leányvállalatait”. Az al-Kaida vezetése már nem teljesen ura az iraki és a szíriai helyzetnek és a szervezet egyre kevésbé vonzó a fiatal szélsőségesek számára, míg az Iszlám Államhoz a világ minden tájáról özönlenek az önkéntesek. Ezenfelül az Iszlám Államnak olyan szervezetek fogadtak hűséget, mint a nigériai Boko Haram és a jemeni al-Kaida, amelyek korábban de facto az al-Kaida vezetése alatt álltak. Szíriában az al-Nuszra Front tartozott a szervezet felügyelete alá, amely már hónapok óta a széttöredezettség jelét mutatja. Az Iszlám Állam szintén az al-Kaida fiókszervezeteként kezdte, de a két csoport között 2014-ben megromlott a kapcsolat, amikor február végén az al-Nuszra Front ultimátumot adott az Iszlám Államnak, hogy vonuljon ki az észak-szíriai területekről és adja át az állásait és fegyvereit a FSA-nak és a többi militáns csoportnak, de erre az nem volt hajlandó. Azóta pedig többször előfordult, hogy az al-Nuszra Front egyes brigádjai levalltak az anyaszervezettől és hűséget esküdtek a “kalifátusnak”.

Ennél sokkal nyugtalanítóbb a terrorszervezet számára, hogy az Iszlám Állam már nyíltan toboroz Pakisztánban és Afganisztánban, amelyek az al-Kaida igazi felségterületei voltak. A pakisztáni Pesavárban a szervezet aktivistái pamfleteket osztogatnak, amelyben az iszlám kalifátus támogatására szólítanak fel, graffitik és autókra ragasztott matricák népszerűsítik az Iszlám Államot. Afganisztánban pedig a korábbi rivális tálib törzsek fognak össze azért, hogy kiűzzék az Iszlám Állam helyi szervezeteit, amelyek az elmúlt hónapokban tomboló afganisztáni belpolitikai zűrzavarban erősödtek meg igazán. 

India az elsők között volt, amely megszólalt az új al-Kaida szárny létrejöttében. Új-Delhi hitelesnek nevezte azt a videofelvételt, amelyben Ajman az-Zavahri beszámolt a fejleményről. Az indiai elhárítás alaposan tanulmányozzák az üzenetet, és ugyan figyelmeztette a hadsereget, hogy készüljön fel az esetleges veszélyre, úgy vélik, a legfőbb cél inkább az al-Kaida népszerűsítése, új tagok toborzása. Eddig ugyanis semmi jelen nem volt annak, hogy az al-Kaida jelen lenne Indiában. Indiában túlnyomó többségben hinduk élnek, és a lakosság 15 százalékát teszik ki az iszlám vallás követői, az egyedüli muszlim többségű szövetségi állam Kasmír. Az országban már számos terrorcselekmény történt, a legvéresebbek közé tartoznak a Mumbaiban 2008-ban végrehajtott merényletek.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez