Kezdődhetnek a tárgyalások: megérkezett az amerikai küldöttség Kubába

Megérkezett Havannába az első amerikai kongresszusi delegáció, amely a két ország közötti kapcsolatok helyreállításáról fog tárgyalni Barack Obama amerikai elnök és Raúl Castro kubai vezető erről szóló december 17-i bejelentése nyomán.

A demokrata politikusok kubai tisztségviselőkkel és polgári vezetőkkel találkoznak, főként gyakorlati kérdésekről tárgyalni.

Az Egyesült Államok és Kuba között 1961-ben szakadtak meg a diplomáciai kapcsolatok. Az enyhülésről december 17-én tett bejelentést Raul Castro kubai vezető és Barack Obama amerikai elnök. A hét elején Kuba ötvenhárom politikai foglyot engedett szabadon, ami része volt a kapcsolatok helyreállításáról szóló megállapodásnak. Mi már mindannyian jártunk Kubában korábban, és határozottan támogatjuk az elnök új Kuba-politikáját – mondta Patrick Leahy szenátor, az amerikai kongresszusi delegáció vezetője.

A két ország között szintén történelmi jelentőségűnek minősíthető a pénteken érvénybe lépett új utazási és kereskedelmi szabályozás. Ennek értelmében az amerikai állampolgárok szabadon vihetnek haza alkoholt és szivart Kubából 100 dollár értékben. Az új megállapodás szerint Kubában ezután lehet használni az amerikai hitel- és bankkártyákat, és nem fogják korlátozni, hogy egy amerikai állampolgár mennyi pénzt költhet el az országban egy nap alatt.

Mindeközben a hagyományos turizmus továbbra is tiltott, de az új szabályozás lehetővé teszi, hogy az Egyesült Államokból  tucatnyi speciális indokkal Kubába lehessen utazni, amelyek mindegyikéhez engedélyre van szükség az amerikai kormánytól.

Kuba és az Egyesült Államok közti első egyeztetésekre jövő szerdán és csütörtökön kerülhet sor Havannában. Az amerikai delegációt Roberta Jackson külügyi államtitkár-helyettes vezeti majd.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez