Argentin tüntetők követelik, hogy tisztázzák az ügyész halálának körülményeit

Argentína szerte tüntetők tömegei követelték, hogy Christina Fernández elnök-asszony tisztázza magát Alberto Nisman ügyész halálával kapcsolatban.

 

Nisman hirtelen halála – amelyről kiderült, hogy gyilkosság volt – éppen akkor történt, amikor a Buenos Aires-i Zsidó Kulturális Központ elleni robbantás tettesei után két évtizede folyó vizsgálat  újra Irán felelősségét vetette fel. A robbantásban akkor 85-en vesztették életüket és Irán azóta is tagadja, hogy bármi köze lenne a merénylethez.

Az iráni titkosszolgálat öt akkori vezetőjét gyanúsítják azzal, hogy ők szervezték meg és pénzelték a merényletet Buenos Airesben. Az Interpol körözési listáján a mai napig szerepel ez az öt iráni név. S amig ők ott vannak, Irán nem szívesen üzletelne Argentínával.

A  Buenos Aires-i Zsidó Kulturális Központ elleni, 1984-es pokolgépes merénylet elkövetőinek felderítetlensége miatt Izrael többször bírálta Argentínát. Sem Carlos Menem kormánya, sem pedig Fernando de la Rua, majd a  következő államfők sem tettek semmit az igazság felderítése érdekében.

Christina Fernández jelenlegi elnök viszont tavaly országa közel-keleti kapcsolatainak bővítésébe kezdett, nem utolsósorban a jelenlegi gazdasági kapcsolatok diverzifikálása érdekében. Ezt viszont Iránban – az egyik legígéretesebb partnernél – komolyan zavarja az azóta húzódó vizsgálat  ügye. Ezért Cristina Fernández javasolta, hogy  Iránnal közös tényfeltáró bizottság tegyen pontot az ügy végére. Ezt  a lépést támadta meg Alberto Nisman ügyész, veszélybe sodorva ezzel a nagy iráni gabona- és olajüzlet kilátásait.

foto:AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez