Direkt rossz időzítés, avagy javul-e az örmény-török viszony?

“Sajnos, már van aznapra programom”. Alighanem ez lesz az örmény elnök válasza arra a meghívásra, amelyet a török kormánytól kapott az I. világháború Gallipoli-hadműveletének századik évfordulójára.

Recep Tayyip Erdogan több mint száz államfőnek küldött hasonló meghívót. A Szerzs Szargaszjan felé tett gesztust egyesek a török-örmény viszony normalizálására tett kísérletként értékelik. Mások viszont nehezményezik, hogy Ankara éppen április 23-24-re tűzte ki a megemlékezés időpontját: így az ugyanis egybeesik Jereván saját centenáriumával, amikor az örmény genocídiumra emlékeznek.

Az ottomán seregek körülbelül 1,5 millió örményt mészároltak le és deportáltak hazájából 1915-ben. A népirtásra hagyományosan április 24-én emlékezik Jereván és az örmény diaszpóra. Ennek kapcsán rendszeresen felmerül a genocídium kifejezés elismertetése, amit viszont Ankara következetesen visszautasít, mondván: mindkét fél részéről voltak véres túlkapások az I. világháború idején. Jelenleg 21 állam nevezi népirtásnak a történteket, köztük Franciaország, Oroszország és Kanada.

Bár az örmény internetezők nagy része felháborodottan kommentálja a meghívást, Richard Giragosian, a jereváni független Regionális Tanulmányok Központjának igazgatója a Szabad Európa Rádiónak elmagyarázta: “Ez természetesen nem elegendő, ráadásul az időzítés miatt még kétséges is. Viszont a jelen helyzetben, amikor országaink között nincs diplomáciai kapcsolat, ez egy fontos, szimbolikus lépés.”

Valójában nem az idei meghívás volna az első apró kísérlet az örmény-török viszony rendezésére. Tavaly április 24-én azzal lepte meg Erdogan az örményeket, hogy Törökország részvétét fejezte ki az 1915-ben meggyilkolt örmények leszármazottai felé. Később a két ország külügyminiszterei is találkoztak, augusztusban pedig Eduard Nalbandian örmény külügyminiszter gratulált Erdogan beiktatásához.

Maga Szerzs Szargaszjan egyelőre még nem válaszolt, bár valószínűleg túlságosan el van foglalva azzal a múltheti gyilkossággal, amelyben egy orosz katona kivégzett egy hét tagú családot. Még ha nem is megy el az ünnepségre, magát a meghívást mindenképpen üdvözölnie kellene, különben elszalasztunk egy diplomáciai lehetőséget – figyelmeztet az elemző.

Kép: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez