Amerikai diplomaták tárgyaltak “magánemberként” Észak-Koreával

A Koreai Népi Demokratikus Köztársaság már nem először figyelmezteti az Egyesült Államokat, hogy ne folytasson közös katonai gyakorlatokat Dél-Koreával. A kommunista rezsim képviseletében Ri Yong-ho azt mondta: ez a feltétele annak, hogy Észak-Korea felhagyjon az atomfegyver-kísérletekkel.

Ri, aki a nukleáris energia felhasználásával kapcsolatos ügyekben képviseli hazáját, reméli, hogy az Egyesült Államok alaposan megfontolja az ajánlatukat, és ennek megfelelő választ fog adni. Országa szerint a Koreai-félszigeten állandósult feszültséget az amerikai-dél-koreai közös hadgyakorlatok táplálják. Az észak-koreai delegátus az ajánlatot amerikai diplomatákon keresztül tolmácsolta, akikkel a napokban folytattak nem hivatalos tárgyalásokat Szingapúrban.

Az amerikai küldöttség vezetője, Stephen Bosworth hangsúlyozta, hogy magánemberként ültek le tárgyalni Ri stábjával, és nem képviseli az Egyesült Államok kormányát. Természetesen hazaérve megosztják az elhangzottakat, de nem hivatalos küldöttként nem áll módjukban hivatalos ajánlatot továbbítani. (A két ország között nincsenek diplomáciai kapcsolatok.)

Az Egyesült Államok külügyminisztériumától Jen Psaki szóvivő az ügyre reagálva elmondta, hogy Észak-Korea „ajánlata” egyértelműen fenyegetést jelent, és elítélte azt, hogy a rezsim egy rutin gyakorlatot atomkísérletekkel említ egy lapon.

Fotó:Europress/Getty

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez