Letört Tutanhamon szakálla. De visszaragasztották

Az amerikai AP tudósított arról, hogy a híres, 3300 éves maszkban takarítás közben esett kár a kairói Egyiptomi Múzeumban. A letört szakállat sebtében, kezdetleges eszközökkel varázsolták vissza a maszkra.

Kairói lapértesülés szerint az alkalmazottak által okozott kárt nem jelentették a műemlékvédelmi minisztériumnak. Azt nem tudni, hogy pontosan mikor történt az eset, az idén-e, vagy már tavaly. Erről ugyanis nem számoltak be az amerikai hírügynökségnek névtelenül nyilatkozó múzeumi munkatársak.

Miután a hibát a múzeum vezetőinek utasítására gyorsan el akarták tüntetni, olyan ragasztóval tették a helyére a szakállt, ami erre a legkevésbé sem volt alkalmas. Epoxival. Ahelyett, hogy a profi restaurátorokra bízták volna a munkát. Így aztán sárga átlátszó réteg csúfítja most a világhíres maszkot. Sőt. A ragasztóból jutott a fáraó arcára is, és amikor lekaparták onnét, akkor összekarcolták a maszkot.

Ha az AP értesülései megfelelnek a valóságnak, akkor a minisztériumnak lépnie kell – írja az Egyptian Streets, hozzátéve: a kairói múzeumot gyakran éri az a vád, hogy hanyag a vezetése. A műemlékvédelmi tárca állítólag már vizsgálódik az ügyben.

A gyermekfáraó, Tutanhamon világhírű maszkját aranyból készítették, féldrágakő- és színes üveg berakásokkal, több mint 3300 évvel ezelőtt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez