300 katonai jármű Üzbegisztánnak az USA-tól

Alig három éve vezette be az Üzbegisztánba irányuló fegyverexport tilalmát Washington, mégis több mint 300 katonai járművet adományoz az idén a közép-ázsiai államnak.

Hogy összesen 308 MRAP (aknatámadás ellen védett) és 20 kisegítő járművet ad Üzbegisztánnak az USA, arról Daniel Rosenblum, a Közép-Ázsiai ügyekért felelős államtitkár beszélt az Amerika Hangjának adott interjúban. Már többször is felmerült az adományozás lehetősége, amit végül az Afganisztánból kivont felszerelések tesznek lehetővé.

Bevett gyakorlat, hogy ily módon támogatja szövetségeseit az Egyesült Államok. Bár más közép-ázsiai országok is kaptak az Afganisztánban használt fegyverekből, a kazah és türkmén szállítmányok eltörpülnek a mostani üzbég mellett. Hogy pontosan milyen MRAP lesz a csomagban, egyelőre nem tudni. Az viszont valószínűsíthető, hogy a körülbelül 100.000 dolláros járművek legalább 30 milliós egyezséget jelentenek.

Három évvel ezelőtt Washington a súlyos emberi jogi problémák miatt vezette be az üzbég fegyvertilalmat. A mostani adomány megvalósulását nem az üzbég lakosság helyzetének jelentős változásával, hanem Washington és Taskent közös biztonságpolitikai érdekeivel magyarázta Rosenblum, amivel elsősorban a terroristafenyegetésre és a kábítószer-csempészetre utalhatott.

Kép: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez