Virágot akart vinni a Tahrirra. Lelőtték

Kairó belvárosában, a Talaat Harbon gyűlekeztek tegnap az aktivisták, hogy virágot vigyenek a Tahrir térre: oda, ahol ma négy éve kirobbant az a tüntetéssorozat, amely végül elmozdította a helyéről a három évtizeden át vaskézzel kormányzó Mubarak elnököt. A 32 éves Saima al-Szabaghot söréttalálat érte. Összeesett, később meghalt.

A Szocialista Népszövetség Párt, az SPAP tagjai gyülekeztek a forradalom előestéjén, hogy koszorúkat vigyenek a térre, annak a több mint 800, többségében fiatal embernek az emlékére, akikkel a biztonsági erők végeztek a 2011-es felkelés két és fél hetében. A közösségi média és az aktivisták a mostani lövésért is a biztonsági erőket teszik felelőssé. Az igazságügyi orvosszakértő azt mondja: a fiatal nőt hátulról lőtték le, nyolc méteres távolságból. És hogy sokan használnak sörétet, lehetetlen megmondani, hogy ez kitől származik – idézi a szóvivőt az Egyptian Streets.

A miniszterelnök pártatlan vizsgálatot ígér. A belügyi szóvivő mindazonáltal azt mondta: a sörétet egy másik tüntető csoportból lőtték ki, vannak felvételek is arról, hogy azok a demonstrálók fegyvereket hordoztak. A párt elnöke szerint a sötét maszkos rendőrök aránytalanul nagy erővel léptek fel, hogy feloszlassák a tüntetést. De ő sem állítja, hogy a rendőrök lőttek. A közösségi médiában azonban nagyon sokan gondolják így, a fiatal nő pártjának Facebook-oldalán is ezt állítják.

2013 végén szigorították a gyülekezési törvényt Egyiptomban: szigorú előfeltételekhez és hatósági engedélyekhez kötötték a demonstrációk megrendezését. A tegnapi tüntetés résztvevői állítólag nem kaptak engedélyt, de a szervezők értesítették a hatóságokat arról, hogy mire készülnek.

Este al-Sziszi elnök mondott televíziós beszédet a negyedik évfordulón. Méltatta, hogy 2011 januárjában olyan sok millióan vonultak az utcákra, mert változást szerettek volna, de arról is beszélt: türelemre van szükség ahhoz, hogy minden célt elérjenek – jelentette a Reuters. Az aktivista lekövéséről nem ejtett szót az államfő.

Az ellenzék azt állítja: miközben az elnök a gazdaságra fókuszál, az új törvényekkel, így például a tüntetések szigorításával visszavesz abból a szabadságból, amit 2011-ben sikerült kivívni. Iszlamistákat és liberális aktivistákat vetettek és vetnek börtönbe, köztük olyanokat is, akik támogatták 2013-ban Morszi elnök eltávolítását a hatalomból – írja a Reuters.

Csütörtökön egy egyiptomi bíróság elrendelte Hoszni Mubarak két fiának, Alaa-nak és Gamalnak a szabadon engedését, miután kilenc nappal korábban a fővárosi semmítőszék eltörölte a közpénzek hűtlen kezeléséért rájuk és apjukra kirótt börtönbüntetést.

Novemberben ejtették Mubarak ellen azt a vádat is, hogy összeesküdött a tüntetők meggyilkolására a január 25-i forradalom idején. Vagyis hogy ő adott parancsot tüntetők megölésére.

Mára újabb tüntetésekre készülnek Kairóban és Alexandriában.

Fotó: Kép a tegnapi tüntetésről. Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez