Mubarak sminkese mesél

Mohammed Asszub készítette elő minden egyes nyilvános megjelenése előtt az egykori egyiptomi elnököt. De nem csak őt, Kairó vendégeit is. Így például Benjamin Netanjahut, Simon Pereszt vagy éppen Muamer Kadhafit. De bizalmasa volt a korábbi first lady-nek, Dzsihán Szadatnak is. A makeup művésszel az egyiptomi Al-Hayat készített interjút. Élet a színfalak mögött…

Sok-sok évig Mohammed Asszub felelt azért, hogy az Egyiptomot három évtizeden át vezető Hoszni Mubarak elnök elég fiatalnak és erősnek látszódjék a kormányzáshoz. Millió apró titkot tud az arab világ egyik leghirhedtebb vezetőjéről. Meg annak kollégáiról is.
“Senki nem mehetett közel Mubarakhoz, és senki nem érinthette meg, csak én” – mondja büszkén. “Nem volt könnyű bejutni hozzá. Mindig öt testőr vette körül, és a minisztereinek is csak akkor volt esélyük találkozni vele, ha magához rendelte őket.”.
Egyetlen olyan eset volt, amikor személyes sminkese szolgálatát nem vette igénybe az ex-elnök. Utolsó tévébeszédénél, 2011 elején, egy nappal a lemondatása előtt. Akkor úgy döntött: festék nélkül ül a kamerák elé. Azért, hogy mutassa: mennyire megviselték az események.
Mubarak bőre meglehetősen sötét tónusú volt, kicsit mindig ki kellett fehéríteni. És el kellett tüntetni az összes ráncot az arcáról. A kozmetikai kezelések rendre 15 percet vettek igénybe. Ez alatt csevegett egymással az elnök és sminkese. “Őszintén szólva nem viselkedett úgy, mint egy celeb vagy egy művész, aki csak a külsejéről beszél. Szóba került más is, és egyfajta barátság alakult ki” – meséli Asszub. Mubarak először nagyon gyanakvó volt, de aztán elég közel kerültek egymáshoz. Azt is elmondta neki az elnök, ha fáradt volt, pihenni akart, éppen elege volt a kötelezettségeiből.
Egyszer még az elnöki feleség, Suzanne Mubarak sminkjét is ő készítette el. A first lady általában maga készítette ki az arcát. De az elnöki feleségek közül Dzsehád Szadatról beszél bensőségesen a sminkes. Neki rendszeresen dolgozott, és a meggyilkolt Anvar Szadat feleségét tekintette igazán Egyiptom első asszonyának. Sőt: Egyiptom anyjának. És azt is elmondja, hogy Mubarakkal ellentétben Szadat nem szerette, ha kozmetikázták. Azt viszont igen, ha fotózták.
Asszub nem csak az elnököt készítette elő a szereplésekre: az elnöki hivatal sminkese volt, a keze alá kerültek a hivatalos vendégek is. Köztük Benjamin Netanjahu és Simon Peresz is. Ez az információ meglehetősem meglepte az újságírókat, meg is kérdezték, mit érzett, miközben az izraeli vezetőket sminkelte. “A nemzetemet szolgáltam, ez is a munkakörömhöz tartozott” – válaszolta. De a keze alá került Husszein jordániai király, Szaddam Huszein iraki, Hafez el-Asszad szíriai és Jimmy Carter amerikai ex-elnök is. Meg a néhai palesztin vezető, Jasszer Arafat, és a Palesztin Hatóság mostani elnöke, Mahmud Abbasz is. A legnehezebb dolga azonban az egykori líbiai diktátorral, Moammer Kadhafival volt,
“Ahogy öregedett, egyre lejjebb ereszkedett a szemhéja. A sminkkel ki kellett nyitnom a tekintetét.” Egyszer fel is kellett jelentenie a líbiai vezetőt az egyiptomi kormánynál. Az ugyanis fel akarta használni őt egy gyilkossághoz. Asszub színészekkel is dolgozott, és ezek egyikét akarta eltetetni láb alól Kadhafi. Adel Emamot, aki egy olyan darabban játszott, amely a diktátor életéről szólt. A vezér volt a címe.
Kadhafinak rögeszméjévé vált, hogy a darab őt akarja lejáratni. Ezért azt kérte a sminkestől, hogy segítsen elintézni a híres színész menedzserénél, hogy vigyék a darabot Líbiába. Később megtudta az egyiptomi elhárítástól, hogy a cél Adel Emam kiiktatása volt. Ekkor osztotta meg megkörnyékezése történetét a hatóságokkal.
Az incidens ellenére nem Kadhafi volt az, aki a legjobban megrémítette a sminkest, hanem Szaddam Huszein. Őt egy televíziós műsorhoz kellett kisminkelnie. Ekkor érezte úgy, hogy az élete nem fenékig tejfel. “Ő volt az egyetlen, akinél egyáltalán felmerült bennem, hogy talán nem kéne hozzányúlnom. Ijesztő volt. Amikor elkészültem vele, hálát adtam Istennek, hogy túl vagyok a dolgon.”

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez