Heves vita a Koch testvérek fórumán

A republikánus kampányokat pénzelő Koch testvérek nyilvános beszélgetést rendeztek, amire három lehetséges 2016-os elnökjelölt kapott meghívást. A kaliforniai esemény résztvevői a párt ideológiájához igazodva több dologban egyetértettek, de a külpolitika területén éles véleménykülönbségek alakultak ki.

A vasárnapi panelbeszélgetés egyike volt a hétvége legnagyobb érdeklődéssel várt politikai eseményeinek. Az elnökjelöltségért potenciálisan harcba szálló republikánusok elkezdték felmérni a terepet, és az indulás bejelentése előtt már többen a kampányra készülnek. Kaliforniában három szenátor, Ted Cruz, Rand Paul és Marco Rubio fejtette ki milyen vezetésre lenne szüksége az országnak. (Azon kívül, hogy republikánusra.) A legtöbb kérdésben nem volt lényegi eltérés. A gazdaságot tekintve az állami költekezés visszaszorítását és a jövedelmi egyenlőtlenség csökkentését tartják a legfontosabbnak. Külügyekben viszont már nem volt ekkora összhang.

Cruz és Rubio kubai bevándorlók gyermekei, és a karibi országgal való egyezkedést mind a ketten elítélik. Már a kapcsolatok újranyitásának tényét is teljes mértékben elutasítják. Rubio szerint a szabadon engedett politikai foglyok közül már többet újra letartóztattak. Cruz elmesélte, hogy apját a Castro rezsim alatt bebörtönözték és megkínozták. A mostani lépéssel pedig Obama az Egyesült Államok szövetségeseit idegeníti el, az ellenségeinek pedig a kedvére tesz. Szerintük a gazdasági kapcsolatok megújításán Castróék rendszere milliárdokat fog nyerni, ami akadályozza a demokratizálódást az országban. A Kubával való kapcsolat normalizálása felé tett lépést ezzel szemben Paul helyesnek tartja. Szerinte a nemzetközi kereskedelemre jó hatással lesz az embargó feloldása. A korlátozások pedig 50 év alatt nem értek el semmilyen eredményt, tehát a hozzáállás megváltoztatása indokolt volt. Paul arra is rámutatott, hogy az Egyesült Államok olyan országokkal is ápol gazdasági kapcsolatokat, amelyek Kubánál sokkal durvábban sértik meg az emberi jogokat nap mint nap.

Rand Paul sok republikánussal ellentétben nem híve az Irán elleni szankcióknak sem. Sokkal fontosabbnak tartja, hogy tárgyalás útján lehessen kezelni a közel-keleti ország nukleáris kapacitását. A szankciók könnyen a fegyveres konfliktus felé vihetik a helyzetet. Rubio meglátása szerint, ha minden úgy halad mint eddig, 5 éven belül atombombája lehet Iránnak, és ezt semmiképpen nem szabad hagyni. Cruz szintén a szankciók mellett van, és azt állítja, Irán terroristákat támogat, ezért nagyobb szigorral kell ellene fellépni.

Az elnöki pozícióért folyó harcban, szemben a kormányzóválasztással vagy más helyi szintű kampánnyal, a külpolitika is fontos szerepet játszik. Mind a három szenátor egyetértett abban, hogy 2016-tól olyan elnök kell, aki szakértője a területnek. Ezzel üzentek a párt konzervatív vezetőinek, akik szintén az indulást fontolgatják, de enyhén szólva nem a külpolitikai ismereteikről híresek.

(Fotók: Europress/Getty Images)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez