Orosz kémhálózatot számoltak fel New Yorkban

Hogyan harcolhat eredményesen Oroszország a pénzügyi szankciók ellen? Ezt kellett kiderítenie New Yorkban Jevgenyij Burjakovnak, aki az FBI szerint az orosz hírszerzés (SVR) embere volt, és akit letartóztattak Bronxban.

Az orosz kémhálózatnak rajta kívül még két ismert orosz tagja volt, mindkettő diplomata. Egyikük kereskedelmi attasé,  a másik pedig az orosz ENSZ-missziónál dolgozott. Mindhárman igyekeztek amerikai állampolgárokat beszervezni, hogy azok aztán New Yorkban híreket szerezzenek Moszkvának, illetve segítsék a szankciók kijátszását.

A washingtoni igazságügyi minisztérium az üggyel kapcsolatban hangsúlyozza: a két orosz diplomatának jogában állt az információszerzés, de az már nem, hogy rezidenseket toborozzon. Ennek ellenére mind a két orosz diplomata: Igor Szporisev és Viktor Podobny gyorsan hazament az Egyesült Államokból, ahol éveken keresztül dolgoztak.
Jevgenyij Burjakovot viszont letartóztatták, mert ő nem volt diplomata. Egy orosz banknál dolgozott New Yorkban.

Oroszországot különösen súlyosan érinti a szankciók közül az, hogy nem kaphat hitelt Amerikában. Sőt, az amerikai bankok számára az is tilos, hogy amerikai vállalkozásokat pénzeljenek Oroszország területén. A büntetőintézkedések az ukrajnai válság miatt sújtják Oroszországot. A rubel árfolyama a dollárhoz viszonyítva csaknem a felére csökkent azóta, hogy a szankciókat bevezették Moszkva ellen. Ebben persze az olaj árának a csökkenése is közrejátszott.

Orosz kémhálózatot legutóbb 2010-ben számoltak fel az USA-ban. Akkor tíz orosz kémet fogtak el, köztük Anna Chapman-t. A “glamour girl” a New York-i előkelő társaságban épített ki kapcsolatokat, miközben az orosz hírszerzés munkatársa volt. Mind a tíz oroszt elítélték, de hamarosan kicserélték őket, és visszatérhettek Moszkvába. Ott hősként ünnepelték mindannyiukat, még Putyin is kitüntette őket. Vlagyimir Putyin egykor maga is hírszerző volt, a kettéosztott Németország keleti felén, az egykori NDK-ban szolgált.

Fotó: Europress/Getty Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez