Polgármesteri utasításra exrendőr ölte meg a mexikói újságírót

Miután letartóztatták felételezett gyilkosát – egy nyugállományú rendőrtisztet -, a hatóságok megtalálták Moisés Sánchez, a La Unión közösségi hetilap igazgatójának holttestét. A férfit még január 2-án rabolták el veracruz-i otthonából. A gyanúsított vallomása szerint az újságírót Omar Cruz Reyes helyi polgármester utasítására ölték meg.

Veracruz állam ügyészsége megerősítette, hogy Sánchez holttestére gyilkosa, az ex-rendőr Clemente Noé Rodríguez Martínez vallomása nyomán bukkantak a hatóságok. A nyomozás jelenlegi állása szerint az újságíró meggyilkolására Omar Cruz Reyes, Medellín de Bravo polgármestere adott utasítást.

Az ügyészség most a Partido de Acción Nacional (PAN) sorait erősítő polgármester mentelmi jogának felfüggesztését kéri a törvényhozástól, hogy letartóztathassák a politikust.

A január 2-án elrabolt, majd pedig meggyilkolt Sánchez, aki másodállásban taxissofőrként dolgozott, a hetilap főszerkesztőjeként, net-aktivistaként, valamint egy lakossági fórum tagjaként rendszeresen publikált leleplező írásokat a helyi közigazgatást behálózó korrupcióról.

A nyomozás során kiderült, hogy az újságíró elrablását a polgármester sofőrje és testőre, valamint a helyi tartományi rendőrség igazgatóhelyettese, Martín López Meneses rendelte meg, minden bizonnyal a városatya közvetlen utasításának eleget téve.

A 49 éves Sánchez eltűnése, valamint az ügyében indult és akadozó vizsgálat nyomán a Ripoterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró szervezet még január 21-én hivatalos nyilatkozatban sürgetett intézkedéseket. Az RSF egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy az egykor mexikói turisztikai paradicsomként számon tartott Veracruz állam ma az ország egyik legveszélyesebb régiója a zsurnaliszták számára. A szervezett bűnözéssel együttműködő helyi politikusok ugyanis gyakorlatilag szabad akaratuk szerint tehetik el láb alól a kíváncsiskodó újságírókat.

A sajtó szabadságát osztályozó RSF-felmérésben Mexikó a cseppet sem előkelő, 152. helyen végzett a vizsgált 180 országból. A szervezet tanulmányából az is kiderül, hogy az országot sújtó erőszakhullámról, a szervezett bűnözés és az államapparátus összefonódásáról cikkező mexikói újságírók sokasága munkáját állandó fenyegetések és életveszély mellett kénytelen végezni.

A hivatalos mexikói adatok szerint egyébként az elmúlt évtizedben a drogkartellek ellen vívott háborúban 22 610 ember tűnt el. Ez a szám azonban még köszönőviszonyban sincs a valós statisztikákkal, már csak azért sem, mert a belső konfliktusok áldozatairól az országban csak 2007-óta vezetnek hivatalos jegyzéket. Független szervezetek szerint az áldozatok száma akár a 150 ezret is meghaladhatja, ebből a legmértéktartóbb becslések szerint is legalább 60 az újságíró.

(Fotó: Europress/Getty)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez