44 kommandós halt meg egy terroristaellenes rajtaütésben

Óriási veszteséggel zárult a Fülöp-szigeteki kommandósok akciója, amit az ország déli részét irányító muszlim lázadók területén hajtottak végre. A bevetés a különleges rendőri egység 44 tagjának a halálával végződött.

Mar Roxas belügyminiszter azt mondja: nem adta meg az egység vezetőjének az engedélyt, hogy belevágjon a veszélyes műveletbe, ő azonban ennek ellenére a halálba küldte az embereit. A felelőtlenség miatt a tisztet azóta elbocsátották állásából. Az akció célja az volt, hogy Mamasapano városában két hírhedt terroristát kézre kerítsenek. A rendőrök közül néhányan elszakadtak a többiektől, az egységre pedig muszlim lázadók több oldalról is tüzet nyitottak. A 44 halálos áldozat mellett 12 sebesültről számolt be a belügyminiszter.

A rajtaütésben az egyik célpontot valószínűleg sikerült kiiktatni, de a másik megszökött. Előbbi a „Marwan” néven ismert terrorista, akinek több robbantásos merénylet is fűződik a nevéhez. A két férfi szerepelt az FBI legkeresettebb terroristáinak listáján, és milliós nagyságrendű vérdíjat tűztek ki a fejükre.

A tragikus esemény sokkolta az országot, és veszélybe sodorta a manilai kormány és a lázadók közötti békét. A muszlim erőkkel tavaly márciusban sikerült megállapodni. Ennek eredményeként a felkelők viszonylagos autonómiát élveznek a Fülöp szigetek déli részén. Ez több évtizedes konfliktusnak vetett véget, amiben 150 000 ember vesztette életét.

A déli területet a keményvonalas Moro Muszlim Felszabadítási Front irányítja, amely 11 000 főt számlál. A megállapodás szerint bármilyen terrorellenes akciót a déli részen velük is egyeztetnie kell a rendőrségnek. A Moro vezetője szerint ez most nem történt meg, ez vezetett tragédiához. A parancsnok ugyanakkor kifejezte reményét, hogy az incidens nem fogja aláásni a békefolyamatot. A hatóságok szerint ezt az álláspontot a kormány is osztja.

(AP)

(Fotó: Europress/Getty Images)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez