Dieudonné, a kameruni származású francia showman újabb pere Franciaországban

“Ha Patrick Cohenre gondolok, akkor eszembe jutnak a gázkamrák…”- mondta a Fal (le Mur) című műsorában Dieudonné M’Bala M’Bala. Ezért került most bíróság elé a kameruni származású francia showman, aki a párizsi merényletek után ezt közölte: Én vagyok Charlie Koulibaly.

Koulibaly volt az egyik terrorista, akit több zsidó túszt megölt egy kóser boltban Párizs mellett.
Ki is Patrick Cohen, akiről Dieudonné-nak eszébe jutnak a gázkamrák? A francia közszolgálati rádió, a France Inter munkatársa többször is nyilvánosan közölte: az ő műsorában Dieudonné sohasem szerepelhet. Egyúttal bojkottra hívta fel kollégáit is a francia sajtóban. Ez még a tízes évek elején történt. 2013-ban a közszolgálati France 2 televíziós csatorna interjút sugárzott Dieudonné új showjáról, a Falról, melyben elhangzott az inkriminált mondat a gázkamrákról.
A felháborodás óriási volt.

Manuel Valls jelenlegi miniszterelnök, aki akkor belügyminiszter volt, utasította a prefektusokat: akadályozzák meg az antiszemita show-műsor bemutatását a saját területükön. Dieudonné a bírósághoz fordult az ügyben mondván, hogy korlátozzák a szólás szabadságát, mely Franciaországban szent. A bíróság a belügyminiszternek adott igazat. Ezért aztán Dieudonné kénytelen volt show műsorából kivenni az antiszemita vicceket. De a párizsi ügyészség vizsgálatot indított az ügyben, arra hivatkozva, hogy ezek a fajgyűlölő kijelentések felzaklathatják a közvéleményt. Patrick Cohen, a célba vett újságíró nem perelt. Szerdán tehát emiatt áll bíróság elé Dieudonné, aki egy éves börtönbüntetést és 45 ezer eurós pénzbírságot kaphat.

Természetesen nem ez az egyetlen pere Franciaországban a 48 éves kameruni származású antiszemita showman-nek. Az adóhivatal is pereli adócsalás miatt. Egy házkutatás során jelentős összegű eurót és dollárt találtak Párizs környéki házában. Dieudonné egyébként Svájcban él, hogy ily módon kerülje el az adófizetést Franciaországban.
Következő pere pedig a legutóbbi párizsi merényletekhez kapcsolódik. Február 4-én jelenik meg abban az ügyben a bíróság előtt. Gúnyt űzött ugyanis a Je suis Charlie (én vagyok Charlie) jelszóból, mely a közvélemény szolidaritását fejezte ki a Charlie Hebdo meggyilkolt munkatársaival. Dieudonné ezt írta a Facebookon: Je suis Charlie Koulibaly! Koulibaly volt a harmadik terrorista a párizsi merényletek idején. Ő egy kóser boltban ejtett túszokat, akik közül négyet meg is ölt. Végül a francia terrorelhárító szolgálat vele is végzett. Ebben az esetben az a vád, hogy Dieudonné a terrorizmussal szimpatizál. Ez pedig súlyos vád Franciaországban, ahol a közvélemény még nem heverte ki a párizsi terrorakciókat, melyeknek 17 halálos áldozatuk volt.

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez