Fél évszázad polgárháború: jár-e kártérítés az áldozatoknak?

 

A több mint két éve tartó tárgyalások egy fél évszázados polgárháború végére tennének pontot, ha minden kérdésben sikerülne megállapodniuk a rendezést illetően. Az eddigi fordulókon már megegyeztek abban, hogy földhöz juttatják a legszegényebb parasztokat a hegyvidékeken, elősegítik, hogy a balodali gerillák politikai párttá alakuljanak, és együttes támadást intéznek a kábítószer-kereskedők ellen.

Annak ellenére, hogy máris jelentős eredményeket értek el, az egész tárgyalási folyamatot a kölcsönös bizalmatlanság és a tárgyalóasztal elhagyásával való fenyegetőzés jellemzi.

A mostani forduló fontos témája az áldozatok kártérítése és a jövőbeni békeszerződés teljesítésének kölcsönös ellenőrzése.  Rodrigo Londoño, a FARC (Kolumbia Forradalmi Fegyveres Erői) küldöttségének vezetője szerint nincs kéznyújtásnyira a békeszerződés aláírása, annak ellenére, hogy jelentős kérdésekben sikerült már eddig is megállapodniuk.

Nagy veszélyt jelent a tárgyalásk kimenetelére, hogy a mintegy nyolcezer fegyverest számláló gerillahadsereg egyoldalú tűzszünetet hirdetett, miközben a hadsereg – elhárítva a hasonló válaszlépés lehetőségét – rendszeresen támadja őket.

foto: getty

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez