Hiba-e tárgyalni Iránnal?

Alan Dershowitz, a Harvard professzora, és Bernie Kerik, New York korábbi rendőrfőnöke szerint az Egyesült Államoknak nem lenne szabad tárgyalóasztalhoz ülnie Iránnal. A Newsmax TV műsorában mind a ketten történelmi jelentőségű hibának minősítettek egy esetleges megállapodást a perzsa országgal.

Az Egyesült Államok és más nagyhatalmak már több mint egy éve megkezdték a tárgyalásokat az iráni atomprogramról. Jelenleg 2015 júniusának vége a határidő egy széleskörű megállapodás megkötésére. Dershowitz és Kerik szerint Teheránnal bármilyen egyezség csak rosszat jelenthet a Közel-Kelet biztonsága, és az amerikai érdek szempontjából.

A műsorban elhangzott, hogy a Jerusalem Post értesülései szerint Irán olyan ballisztikus rakétákkal rendelkezik, amik nem csak Izraelt, de Európát is elérhetik. Egy amerikai hírszerzési jelentésre hivatkozva megemlítik, hogy a rakéták tesztelése közvetlen fenyegetést jelent az Egyesült Államokra is.

Dershowitz szerint az Obama adminisztráció nem gondolhatja komolyan, hogy a tárgyalásokból bármilyen pozitívum származna a világ biztonsága szempontjából. Mindez csak közelebb hozza Iránt, hogy atomfegyvereket készíthessenek, és legjobb esetben is egyetlen lépésre lesznek attól, hogy nukleáris hatalommá váljanak. Egy esetleges egyezmény a hírek szerint gyakorlatilag 80%-ban engedélyezi Irán atomtörekvéseit. Ráadásul ha bármilyen korlátot is támasztanak Teherán elé, az akkor is csak egy meghatározott időre szólna. Utána pedig már tényleg semmi nem lesz az útjukban, hogy végül mégis elkészítsék a világ jelenleg legpusztítóbb fegyverét.

Dershowitz a XXI. század Neville Chamberlainjének nevezte Barack Obamát, ha továbbra is erőlteti a tárgyalásokat. Chamberlainnek nem sikerült felismernie és megállítania az évszázad legnagyobb veszedelmét, Adolf Hitler tervét, aminek példátlan mértékű pusztítás lett az eredménye. A harvardi professzor szerint ugyanez a veszély fenyeget most Obama esetében is, ha nem állítja meg Iránt.

Bernie Kerik teljesen egyetértett a hasonlattal, és hozzátette, Hitler annak idején sokáig nem beszélt nyíltan szándékairól, szemben Iránnal, aminek vezetői már többször kinyilvánították, hogy Izrael végét, és az izraeliek halálát kívánják. Kerik a New York-i rendőrség után George W. Bush megbízásából Szaddám Huszein kormányának megdöntését követően dolgozott Irakban, hogy felügyelje az átmenetet. Később különböző bűncselekmények (adócsalás, hamis tanúzás stb.) miatt több mint 3 évet ült szövetségi börtönben. Véleménye szerint nyilvánvaló, hogy Irán támogatja a Hamászt, a Hezbollahot, és más terrorszervezeteket. Egy ilyen erőszakos hatalommal pedig nem szabad tárgyalni, és hiteles szereplőnek tekinteni. Az Egyesült Államok vezetése mégis pontosan ezt csinálja.

A két szakértő szerint a XXI. század biztonságpolitikája szempontjából döntő szerepe van az iráni helyzet kezelésének. A tárgyalások végkimenetele szintén meghatározó a világ vezetőinek későbbi megítélésére nézve, és Barack Obama történelmi örökségében is kulcsszerepe lesz.

(Fotó: Flickr)

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez