Megállíthatatlanok a csádi katonák Nigériában

Elsöprő támadást indított a csádi hadsereg Északkelet-Nigériában, ahol sikerült visszafoglalniuk egy kulcsfontosságú határ menti települést a Boko Haram-tól– közölte az AFP francia hírügynökség.

A csádi haderő  rendkívül precízen előkészített offenzívát hajtott végre Gamboru településnél, amely a Boko Haram radikális iszlamista lázadók ellenőrzése alatt állt. Először a csádi légierő vadászgépei léptek akcióba és több napon át bombázták a Boko Haram harcálláspontjait, majd kedd hajnalban körülbelül 2000 csádi katona lépte át a határt és indított támadást a település ellen. A csádiak előrenyomulását páncélozott katonai járművek és tankok támogatták.

Helyi lakosok heves harcokról számoltak be az AFP-nek és elmondták, hogy  hatalmas volt a pusztítás a településen. . Házak, üzletek, középületek semmisültek meg. Mindenhol kilőtt vagy kiégett gépjárművek roncsai és holttestek hevernek. Szemtanúk elmondták, hogy a Boko Haram harcosai végül  elmenekültek Gamborúból.  A halálos áldozatok és sérültek számról nincsenek még megbízható  információk. A csádi haderő egyik egységének a parancsnoka azonban az AFP-nek azt mondta, hogy a település elfoglalása során körülbelül 20 katonát veszítették.

A csádiak jelezték, hogy addig nem állnak le, amíg fel nem számolják a Boko Haram terrorista szervezetett. A mostani támadás után a csádiak felsorakoztak a nigeri-nigériai határ mentén is és farkasszemet néznek a Boko Haram harcosaival, Malam és Fatori településeknél. Közben a kameruni hadsereg és támadásba lendült és csádi segítséggel elfoglalta Fotokolt, amely Gambor közelében található.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez