Nigéria területén tör előre a csádi hadsereg

Akcióba lépett a csádi haderő és sikeresen visszafoglalt egy északkelet-nigériai települést a radikális iszlamista Boko Haram lázadóktól.

A csádi hadsereg katonái két napig küzdöttek a Boko Haram harcosival, mire sikerült felszabadítaniuk Malumfatori települést, amely a Csád-tó mellett fekszik, Nigéria területén, nem messze Niger, Nigéria és Csád hármas határától. Nigeri források arról számoltak be a BBC-nek, hogy a csádiak szárazföldi csapatok mellett, a légierőt is bevetették a harcok során. Szemtanúk a BBC-nek is megerősítették, hogy a csádi csapatok komoly harcot vívtak a településért, és vadászgépeik légicsapásokat is mértek a Boko Haram állásaira. A katonák a Csád-tavon keresztül közelítették meg a Malumfatorit. A település visszafoglalása után a csádi haderő nem állt le és jelenleg Abadam környékén vették fel a harcot a radikális iszlamisták ellen.

A nigériai vezetést váratlanul érte a csádi hadsereg offenzívája és minden jel arra utal, hogy a csádiak a nigériaiak tudta nélkül léptek akcióba az ország északkeleti régiójában. A nigériai kormány ezért nem tudott részletekkel szolgálni az akcióról és jelezték, hogy utána nézek mi történt Malumfatori településen és környékén.

A nigériai kormány egyre több nemzetközi kritika éri, amiért képtelenek határozottan és eredményesen fellépni a Boko Haram ellen, amely a környező országokat is fenyegeti. Az Afrikai Unió és az ENSZ nemrég arra szólították fel a nigériai kormányt, hogy működjön együtt a szomszédaival és állítsanak össze egy közös akciótervet a Boko Haram ellen. A csádi és kameruni kormány is jelezte, hogy több együttműködést és aktivitást várnak a nigériaiaktól.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez