Szibériai a legjobb orosz börtön

Nem sok jóra számíthattak az elmúlt évszázadokban az elítéltek, ha Szibériába indították őket. Viszont a régi sztereotípia sem a régi már, ugyanis a Krasznojarszki Büntetésvégrehajtási Intézetet választották Oroszország legjobb börtönének.

Az Orosz Szövetségi Büntetésvégrehajtás felmérése alapján egy szibériai intézmény kapta meg a 2014 legjobb orosz börtöne címet. A lakókörülményeket, a technikai felszerelést, az őrök munkáját, illetve a speciális igényű rabok celláit vizsgáló ranglista második helyén egy omszki, a harmadikon pedig megosztva egy szamarai és egy moszkvai áll.

Hűtőszekrény, televízió, teáskanna, folyóvíz – ezek nem egy szálloda, hanem a kitüntetett krasznojarszki börtön celláinak alaptartozékai. Minden rabra négy négyzetméternyi terület jut (az európai szabványok 4-6 négyzetmétert írnak elő). Az elítéltek a jól felszerelt könyvtáron kívül az intézmény saját tészta-, és húsboltjának széles kínálatát is élvezik.

A börtön nemcsak az elítéltek kényelmét, de az őrök munkáját is nagyban segíti. Krasznojarszkban a legmodernebb biztonsági és megfigyelő technikákat alkalmazzák, beleértve az 500 CCTV kamerákat.

Ahhoz azonban, hogy ilyen körülmények között tölthessük büntetésünket, nem mindegy mit követünk el. A
krasznojarszki  Intézet ugyanis veszélyes bűnözőket, például gyilkosokat nem fogad.

(Visited 9 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez