Miért bugyog az orosz talaj? – videó

Emlékeznek még, hogy hirtelen kisebb-nagyobb kráterek keletkeztek Észak-Szibériában pár évvel ezelőtt? A globális felmelegedést okolták miatta a tudósok. Most újabb érdekes jelenséget produkál a természet.

Bugyogni, hullámzani kezd a talaj, ahogy rálépnek a The Siberian Times lenti felvételén. Alekszandr Szokolov és Dorotee Ehrich kutatók összesen 15 ilyen területet találtak a Belij-sziget és a Jamal-félsziget környékén fenn északon.

Azt feltételezik, hogy a globális felmelegedés miatt megolvadhatott az amúgy örök fagyott talajnak nevezett permafroszt. Az itt megbújó metán és szén-dioxid gázok mozgathatják a talajt.

Nem a mozgó talaj az első jelenség, amelyet ezek a gázok okoznak. Több kisebb-nagyobb (80 méter széles) kráter keletkezett szintén Észak-Szibériában a 2010-es évek elején. Akkor a tudósok egy gázkeverék okozta földalatti robbanással magyarázták a kráterek kialakulását. A gáz jéggel, homokkal és sóval keveredhetett, mivel pár 10.000 évvel ezelőtt a vidék tenger volt. A felmelegedés az állandóan fagyott talajban hasonló hatást váltott ki, mint mikor kirobban egy pezsgős üveg dugója.

Kép: youtube

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez