Dinóovit vagy menekülttábort találtak Szibériában?

Van Szibériában egy hely, ahol pár millió évvel tovább élhettek a dinoszauruszok, mint bárhol máshol a világon. Legalább is erre következtetnek nyári leleteikből a Tomszki Állami Egyetem tudósai.

Kisebb csapat dinógyerek maradványaira bukkantak a krasznojarszki Nagy Kemcsug folyó közelében szibériai archeológusok. A fosszíliák a folyó krétakori partján maradtak fenn, amelyet az őslények egykori útvonalának hisznek.

A korai kréta korban olyan nagytestű dinoszauruszok lakták a környéket, mint például az alloszaurusz vagy a dromeoszaurusz. Mivel akár három méter magasak is lehettek, a most talált alig 1-1,5 méteres leleteket a kicsinyeiknek gondolják. Feltehetően a kifejlett példányok egy helyre csoportosították az újszülött egyedeket a korai életszakaszban. Egy másik elgondolás viszont azt gyanítja, hogy egy új fajtát fedeztek fel – tájékoztatott Sztyepan Ivancov tomszki archeológus a The Siberian Times cikkében.

Ha a második hipotézis bizonyul igaznak, akkor az újabb bizonyítéka lehet a Nagy Kemcsug-4 teóriának. Eszerint a folyó mentén egészen a kréta korig kihúzta némely jura kori dinoszaurusz. Vagyis itt pár millió évvel tovább élhettek az őslények, mint bárhol máshol a világon.

Hogy eldőljön, melyik feltételezés az igaz, az Orosz Tudományos Akadémia Zoológiai Múzeuma vizsgálja meg a leleteket Szentpéterváron. Itt meg tudják állapítani, hogy fiatal vagy kistestű állatok fosszíliáit ásták-e ki Szibériában.

Illusztráció: Wikipédia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez