Le lehet-e tartóztatni Argentína elnökasszonyát?

Le lehet-e tartóztatni az elnökasszonyt – ez a kérdés argetinok ezreit foglalkoztatja, miközben hallgatják a legújabb híreket a nagy port kavart ügyészi gyilkossággal kapcsolatban.

Alberto Nismanról, a Buenos Aires-i Zsidó Kulturális Központ elleni támadás kivizsgálásával foglalkozó ügyészről ugyanis kiderült: le akarta tartóztatni Cristina Fernández de Kirchner elnökasszonyt és a letartóztatási kérelem már hónapokkal halála előtt ott volt a fiókjában.  Nismant idén január 18-án holtan találták a lakásán – főbelőtték.

A letartóztatási indítvány 26 oldalon keresztül taglalja a gyanút,  amely szerint  az elnökasszony fedezi az argentin történelem legsúlyosabb merényletének tetteseit. A zsidó kulturális központban elhelyezett pokolgép 1994-ben 83 ember halálát okozta és a tetteseket azóta is keresik.

A fenti kérdésre az a válasz, hogy igen, az elnökasszonyt le lehet tartóztatni, de nem egyszerű  a dolog,. ugyanis – a világ legtöbb országához hasonlóan – Argentínában is immunitást élvez, és ezt először meg kell szüntetni. Ehhez kell egy ügyvéd, aki ezt kérvényezi. Ha Nisman elérte volna, hogy benyújtja ezt a kérvényt, az szabályos politikai földindulást okozott volna a parlamenten belül és persze azon kívül is. Argentínában ugyanis még soha nem emeltek vádat hivatalban lévő elnök ellen, csak exelnök ellen….

Most pedig egy hölgy, Viviana Fein kapott megbízást arra, hogy kivizsgálja Nisman halálának körülményeit. Nem könnyű feladat, hiszen máris sokan arra számítanak, hogy a ,,megfelelő útra térítik” a hölgyet, aki eddig túl sok önálló lépést tett, igaz, megbízatásának megfelelően. El is terjedt  a híre, hogy  el akarják távolítani a vizsgálat éléről. Viviana Fein erre viszont azt válaszolta, hogy őt nem lehet nyomás alá helyezni,  a tervezett szabadságát pedig visszamondja, hogy addig se kelljen magára hagynia a vizsgálatot. S hogy le lehet-e tartóztatni az elnökasszonyt? Fein asszonynak erre is lesz majd egyéni válasza – mondják kollégái.

foto: getty

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez