Dilma végül lefejezte a Petrobrast

Lemondott a korrupciós botránytól megtépázott brazil állami olajcég, a Petrobras vezetősége, köztük a vállalat elnöke, Graça Foster valamint öt igazgatósági tag.

A Petrobras sajtóosztályának nyilatkozata megerősíti, hogy Graça Fostert – Dilma Rousseff államfő személyes barátját – az elnök végül szerdán mentette fel tisztségéből. A legnagyobb brazil állami vállalat új vezetőségét minden bizonnyal pénteken jelöli majd ki a Petrobras felügyeleti tanácsa. Fosternek annak ellenére kellet mennie, hogy az olajcég ellen indult vizsgálatok tisztázták személyét az egyre dagadó korrupciós botrányban. Bár a legnagyobb latin-amerikai vállalat igazgatóját a hivatalos verziók szerint közvetlen felelősség nem terheli az Operacao Lava Jato névre keresztelt vesztegetési ügyben, Venina Velosa da Fonseca egykori Petrobras-vezető arra hívta fel a figyelmet, hogy Foster igenis tudott a cégnél zajló kétes ügyletekről.

Da Fonseca szerint 2008-ban több esetben is jelezte az akkor az állami óriás gáz- és energiaosztályát igazgató Foster felé, hogy egy sor új finomító építési költségei irracionálisan magasra rúgtak, illetve, hogy a cég kommunikációs osztálya soha el nem végzett munkákért tett zsebre dollármilliókat. Az államfő támogatását egészen mostanáig élvező cégvezetőt Dilma Rousseff az után mentette fel, hogy a múlt hét folyamán a Petrobras értéke mintegy 32 milliárd dollárt zuhant jól mutatva, hogy a piac bizalma megrendült a 80%-ban állami tulajdonú cég jövőjét illetően.

A Petrobras lefejezése egyes elemzők szerint most némi bizakodásra adhat okot, amit az is bizonyít, hogy a vezetőség menesztésének hírére a cég részvényeinek értéke 15%-ot emelkedést regisztrált a São Paulói tőzsde keddi zárásakor.

Arról, hogy hogyan tovább, még csak találgat a sajtó. A leendő igazgató jelöltek között favoritként emlegetik a Brazil Központi Bank egykori elnökét, Henrique Meirelles-t, Lula védencét, valamint a cégnél már korábban is szép karriert befutott Rodolfo Landmint és Antonio Maciel Netót. Arra is jó esély mutatkozik, hogy Dilma végül majd kormánya jelenlegi gazdasági szakértő gárdájából választ majd. Ez esetben a Nemzeti Fejlesztési Bank (BNDES) elnöke Luciano Coutinho vagy a Központi Bank vezetője, Alexandre Tombini neve merül fel.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez