Kisfiú robbantotta fel magát Nigerben

A nigeri hatóságok szerint a Boko Haram radikális iszlamisták állnak a merénylet hátterében.

Legalább öten meghaltak és tizenöten megsebesültek Diffa településen, amikor egy öngyilkos merénylő felrobbantotta magát a forgalmas piacon. Szemtanúk azt mondták, hogy az elkövető egy kiskorú fiú volt, akit egy motoros vitt a piac bejáratához. A kisfiú ezután besétált és elvegyült a tömegben, majd  működésbe hozta a testén elhelyezett robbanószerkezet. A merényletért még senki sem vállalta a felelősséget. A nigeri rendőrség  a Boko Haram nigériai radikális iszlamista lázadó szervezetet vádolja a támadás végrehajtásával, illetve kitervelésével.

A nigériai lázadó-és terroristaszervezet  pár napja nagy erőkkel megtámadta Diffát és Gambarút. Mindkét település Niger területén található, nem messze a nigériai határtól.  Komoly harcok árán a nigeri hadseregnek végül sikerült visszaverni a támadást, de a csádi légierő vadászgépeinek a segítsége is kellett ahhoz, hogy megfutamítsák a radikális iszlamistákat.

Niger kormánya azóta bejelentette, hogy nem tűri a Boko Haram fenyegetését és hadat üzen a szervezetnek. A hétvégén megállapodás született arról is, hogy a nigeri, nigériai, benini, csádi és kameruni vezetés  közös 8700 fős gyorsreagálású hadtestet állít fel, hogy végérvényesen leszámoljon a radikális iszlamistákkal.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez