Így köszönti Hongkong a kost

Hongkong berlini Gazdasági és Kereskedelmi Irodája, a Hong Kong Economic and Trade Office, Berlin (HKETO Berlin) hamarosan a kínai újévet ünnepli, melynek során számos fogadás házigazdája lesz Közép- és Kelet-Európában, január és március között.

A kínai holdnaptárban a következő év, mely 2015. február 19-én kezdődik, a kos éve lesz. A kínai asztrológiában a kos az elszántság és kezdeményezés szimbóluma. A 2015-ös év pedig – a jósok szerint – a bőség, jólét és a stabil gazdasági növekedés éve lesz.

A nyugatitól eltérően a kínai holdnaptár alapját a hold ciklusai képezik, nem pedig a napé. A nyugati naptárakban az idő lineáris. A kínaiban ciklikus. 12 állatövi jegy alkotja a kínai holdnaptár 12 ismétlődő ciklusát. A kos éve a tizenkettedik ezen ciklusban, mely a ló évét követi. Mélyen a kínai hagyományokban gyökerezve, de modern megjelenésével Hongkong kelet és nyugat keverékének egyedülálló és elbűvölő megtestesítése, ahol a lineáris és ciklikus idő egymás mellett létezik.

A kínai újév kétség kívül a holdnaptár legnagyobb és leginkább csodált fesztiválja, melynek során 15 napon át régi hagyományok, kulturális ünnepségek és családi ünnepek kerülnek megrendezésre. Az újév első napján a helyiek az illatozó templomokba látogatnak, ahol jó szerencséért imádkoznak, szerencsét hozó ételeket fogyasztanak és vörösen izzó lámpásokat akasztanak fel. Az éjjeli parádé, a virágpiacok, a lélegzetelállító pirotechnika és a lóversenyek ezen egyedülálló légkört egészítik ki. A Tavaszi Fesztiválként is ismert kínai újév az új évszak beköszöntését jelzi, mely ünnep a nyugati országok farsangjához és karneváljaihoz hasonlítható. Hongkong népe ekkor három napos ünnepet tart. Az irodák és bankok zárva vannak. Ez meglehetősen szokatlan jelenség Kína folyamatosan nyüzsgő globális pénzügyi központjában.

A nemzetközi pénzügyi piacok tekintetében az újonnan megnyitott Shanghai-Hong Kong Stock Connect, mely a kontinentális értékpapír piacokat köti össze a pénzügyi világ többi részével, az “egy ország, két rendszer”-elvének egyik előnyét testesíti meg. Erre és számos más előnyre alapozva Betty Ho, a Hongkong Gazdasági és Kereskedelmi Ügyek (Hong Kong Economic and Trade Affairs) közép- és kelet-európai igazgatója reméli, hogy az ünnepségek után sikerül intenzívebbé tenni a Hongkong és Európa között fennálló kapcsolatokat, sikerül erősíteni Hongkong helyzetét, mint hidat a kontinentális Kína és a világ többi része között. “Elkötelezettek vagyunk Hongkong alapvető erősségeinek fenntartásában, ide értve a jogállamiságot, a tőke és az információ szabad áramlását, az üzletbarát környezet, valamint az kedvező és egyszerű adórendszer fenntartását.”

A kos évének beköszöntésének ünneplépésre barátainkkal, a Hongkong HKETO Berlin 11 kínai újévi fogadást rendez Kelet-közép Európában, nevezetesen Prágában (január 21-én), Bécsben (február 11-én), Pozsonyban (február 12-én), Ljubljanában (február 13-án), Varsóban (február 17-én), Budapesten (február 18-án), Berlinben (február 24-én), Münchenben (feburár 25-én), Frankfurtban (február 26-án), Zürichben (március 9-én) és Hamburgban (március 10-én).

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez