Futnak az öngyilkos merénylők az Iszlám Államtól

Hiány kezd mutatkozni mártírokból az Iszlám Államban – állítják szíriai aktivisták. Mióta a minap Kobanét, a török-szír határvárost elveszítette az ISIS, egyre többen állnak át a vele rivális felkelőcsoportokhoz. Közben a kurd erők egy másik városért indulnak harcba, és már átlépték Rakka tartomány határát.

A Raqqa Is Being Slaughtered Silently (Rakkát csendesen lemészárolják) emberi jogi csoport arról számolt be, hogy Rakkában, az ISIS tulajdonképpeni “fővárosában” a fegyveresek útakadályokat állítottak fel, és szigorú ellenőrzéseket vezettek be, hogy megelőzzék a reménybeli merénylők elszivárgását a városból. “Nagy a feszültség Rakkában, az elmúlt napokban sokan dezertáltak az ISIS-ből” – mondja a magát Abu Mohamednek nevező aktivista a brit Daily Mail-nek. “Egyik dzsihadista forrásunk megerősítette, hogy a távozók többségét azok adják, akiket öngyilkos merényletekre jelöltek ki. Ez fájdalmas csapás az iszlamistáknak.”

Azokat, akiket elkapnak a dezertálni próbálók közülük, azonnal kivégezik. Többnyire külföldi önkéntes dzsihadistákról van szó: az ISIS parancsnokai állítólag gyakran választják közülük az öngyilkos merénylőket, részben azért, mert nekik nincsenek harci tapasztalataik.

Az ISIS-re egyre nagyobb nyomást jelentenek az év eleje óta igencsak megszaporodott koalíciós légicsapások is. Mióta egy héttel ezelőtt nyilvánosságra hozták a jordán pilóta elevenen elégetéséről készített videót, és a légicsapások még dühödtebbé váltak, legkevesebb 70 dzsihadista halt meg a bombázásokban – jelentette a londoni székhelyű megfigyelőszervezet, a Syrian Observatory for Human Rights.

Az Iszlám Állam a helyiek jelentése szerint tegnap kivonta fegyveresei és felszerelése egy részét az Aleppótól észak-keletre fekvő területekről.

A szíriai kurdok pedig, miután január végén teljesen az ellenőrzésük alá vonták az ISIS által négy hónapon át ostromlott Kobanét, most a török-szír határ egy másik pontján, 65 kilométerrel keletebbre, Rakka tartományban készülnek visszaszerezni egy másik, stratégiai jelentőségű várost, Tal Abjadot.  A Syrian Observatory of Human Rights-ot arról tájékoztatták, hogy tegnap már el is érték Rakka tartomány határát. Újabb menekülthullám indult útjára, az ott lakók Törökországba próbálnak átjutni.

Fotó: Twitter

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez