100 évesen hunyt el a Pearl Harbor-i támadás túlélője

Joseph Langdell nyugalmazott korvettkapitány a Pearl Harbor-i támadás idején a USS Arizona hadihajón szolgált. Fia tájékoztatása szerint 100 éves korában, egy Yuba City-i szeretetotthonban hunyt el.

A meglepetésszerű japán támadás, ami az Egyesült Államok belépést eredményezte a II. világháborúba 1941. december 7-én érte az amerikaiak hawaii támaszpontját. Nyolc csatahajójuk közül mindegyik megsérült, négy pedig el is süllyedt. Közülük a USS Arizona volt az egyetlen, ami olyan mértékben roncsolódott, hogy nem volt értelme a felszínre hozni. A hajó legénységének csaknem 4/5-e (1177 ember) veszett oda.

Langdell külső megbízatáson volt a támadás időpontjában egy közeli bázison. A japán gépek pusztítása után társait próbálta menteni a lángoló vízből, és részt vett az esetleges újabb csapásra való felkészülésben. „Teljesen tehetetlennek éreztem magam, amikor láttam mi történik” – mondta pár éve a veterán. Ha ő is a hajón van a biztos halál várt volna rá, ugyanis őrhelye a hajó egyik tornya volt, ami felrobbant a támadás alatt.

Joseph Langdell még négy évig szolgált a haditengerészetnél, majd Yuba City-ben telepedett le. A túlélők később lehetőségeikhez képest rendszeres találkozókat szerveztek, ahol ő is mindig jelen volt. Halálával a legénység 8 tagja maradt még az élők sorában. Hamvait valószínűleg a USS Arizona emlékhelynél helyezik majd el Hawaiion.

(Fotó: Europress/Getty Images)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez