Ki korán kel, lumbágót lel

Ezt állapította meg egy orvoscsoport Sydneyben, ahol 999 pácienst vizsgáltak meg a traumatológián. A lumbágó egyik legfőbb rizikófaktora a koránkelés…

Nevezzen meg 12 olyan eseményt a lumbágórohamot megelőző négy napban, amely kiválthatta az igen kellemetlen tüneteket! Erre kérte Dr. Manuela Ferreira asszony kutatócsoportja a 999 beteget, akik mind lumbágós panasszal kerültek a traumatológiára. A kutatócsoport, amely a The George Institute of Global Health részlegen dolgozik a Sydney-i egyetemen, több meglepő eredményt is konstatált azon kívül, ami evidensnek látszik.

Az erőteljes fizikai munka például nyolcszorosára emeli a lumbágó kockázatát. Ennél is nagyobb veszély a figyelmetlenség – ez 25-szörös kockázatot jelent. A fáradtság 2,7- szeresére növeli a hirtelen hátfájás rizikóját. Ezek nem igazán meglepő dolgok.

Az viszont igen, hogy a lumbágórohamok döntő többsége reggel hét és dél között következik be. Ha tehát költözködni akarunk, akkor ezt jobb délután megejteni, mint reggel. Miért? Mert a lemezek, melyek stressz esetén hevesen reagálnak, és kiváltják a lumbágó-effektust, az éjszaka folyamán megduzzadnak. Emiatt sokkal kisebb lesz a stressztűrő képességük. Különösen így van ez fiatalabb korban. A húsz év körüli fiatalok esélye jóval nagyobb a lumbágórohamra, mint a hatvan plusz generációé. Bízzuk a nagyira a költözködést? Azt talán ne, de azt a tapasztalatot le lehet vonni, hogy idősebb korban a figyelmetlenség kevésbé probléma: az idősebbek nem teszik magukat próbára oly könnyen, mint a fiatalok.

Jó hírek nincsenek is az Arthritis Care&Research szaklap cikkében? De igen. Sem a szex, sem pedig az alkohol fogyasztása nem vált ki lumbágórohamokat. Ezen a téren tehát nem kötelező az önmérséklet, mert a lumbágó áldozatai nem a túlzásba vitt szex vagy alkoholfogyasztás miatt kerültek a traumatológiára Sydneyben.

Fotó: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez