Putyin bejelentette a tűzszünetet

Február 15-én indul a tűzszünet Kelet-Ukrajnában.

“Nem ez volt életem legjobb éjszakája, de sikerült megegyezésre jutnunk a legfontosabb dologban” – nyilatkozta ma reggel újságíróknak Vlagyimir Putyin Minszkben.

Az összesen 16 órás négyoldalú egyeztetés után aláírták a kontaktcsoport programját, jelentette be pár perccel ezelőtt az orosz elnök. Vlagyimir Putyin és Petro Porosenko arról is megegyeztek, hogy katonai szakértőket bíznak meg a debalcevei helyzet értékelésével. Az orosz elnök bejelentéséről az orosz RIA Novosztyi, az ukrán UNIAN és a brit BBC is tudósított.

Az ITAR-TASSZ hírügynökség beszámolója szerint a vasárnap életbelépő tűzszüneten kívül Angela Merkel, Francois Hollande, Petro Porosenko és Vlagyimir Putyin megegyeztek a helyzet mielőbbi politikai megoldásáról, a nehézfegyverek kivonásáról is (amely február 17-én indul és két hét alatt véget is ér), minden fogoly szabadon engedéséről. A BBC tájékoztatása szerint Petro Porosenko bejelentette, hogy Ukrajna az év végéig visszaállíthatja a nemzetközi határellenőrzést.

Az orosz elnök honlapján publikált, az oroszbarát szeparatisták által is aláírt 13 pontos egyezmény a fentieken kívül szól még a tűzszünet ellenőrzéséről az EBESZ (Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet) megfigyelők által, külföldi alakulatok, fegyverek kivonása a téréségből, az illegális katonai csoportok lefegyverzéséről, választások rendezéséről a rend visszaállítása érdekében Luhanszk és Donyeck megyékben, a humanitárius segélyszállítmányok célba érkezésének biztosításáról, a szociális (pl. nyugdíj kifizetések) és gazdasági kapcsolatok helyreállításáról, az alkotmánymódosításáról a decentralizáció érdekében, valamint a háromoldalú kontaktcsoport munkájának erősítéséről.

A mai nap folyamán a normandiai négyek közös nyilatkozatot adtak ki a minszki megegyezésben foglaltak megvalósítását illetően. “Az Orosz Föderáció elnöke, Vlagyimir Putyin, Ukrajna elnöke, Petro Porosenko, a Francia Köztársaság elnöke, Francois Hollande és a Német Szövetségi Köztársaság kancellárja, Angela Merkel kijelentik Ukrajna szuverenitásának és területi egységének teljes tiszteletben tartását” – idézi a deklarációt az ITAR-TASSZ hírügynökség.

Hogy a tavaly szeptember 19-én megkötött minszki egyezményhez erősen hasonlító mostani megállapodás mennyire lesz eredményes, egyelőre nem lehet tudni. A francia elnök azonban nemrégiben Brüsszelben, az EU-csúcson kijelentette, döntő fontosságú a következő néhány óra – adta hírül a Le Figaro. Szerinte a normandiai négyek éjszakai találkozója nem garantál hosszútávú sikereket, vagyis folytatni kell a munkát és a törekvést a békére. Azzal Angela Merkel is egyet értett, hogy még sok munka vár a felekre, de azt is hangsúlyozta, hogy szerinte komoly esély van arra, hogy a dolgok jobbra forduljanak.

Mindeközben a helyszínen úgy tűnik, még kihasználják a tűzszünet előtti három napot. Még korábban Andrij Liszenko, az ukrán terrorista hadművelet szóvivője sajtótájékoztatón jelentette be, hogy „Ötven harckocsi, negyven Grad, Uragan és Szmercs osztályú rakéta-sorozatvető, illetve páncélozott harcjárművek lépték át az orosz–ukrán határt az izvarinei ellenőrző pontnál.” Alig egy órája az UNIAN hírügynökség pedig arról tájékoztatott, hogy az oroszbarát szeparatisták Sirokonót és a kijevi erők pozícióit lövik Mariupol közelében.

Cikkünk folyamatosan frissül.

Kép: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez