Csőrtörés: 3D-s nyomtatóval építenek csőrt a tukánnak

A kondorkeselyű, a parabák és a ñandú mellett a tukán valószínűleg Latin-Amerika egyik legemblematikusabb madárfaja. Mi történik azonban akkor, ha néhány gaz fiatal egyszerűen letöri e nemes tollas barátunk impozáns csőrét? Valami olyasmi, amire néhány évvel ez előtt még csak nem is gondolhattunk volna: a Costa Ricában az erőszak áldozatául esett tukánnak ugyanis a tervek szerint 3D-s nyomtatóval építenek csőr-protézist.

A Grecia névre hallgató hím tukánnak, akinek csőrét a vandál fiatalok még januárban törték le, most négy vezető informatikai cég ajánlotta fel segítségét. Az ötlet pedig korántsem légből kapott, hiszen az Egyesült Államokban már számos pórul járt sas és pingvin kapott nyomtatott-csőrprotézist.

A megcsonkított madár fotója bejárta a sajtót, mára pedig dollár ezrek gyűltek össze, hogy a tukánt megfelelő protézissel lássák el a gondját viselő állatorvosok.

A projekthez az Elementos 3d, az Ewalcorps, a Publicidad Web és a Grupo Sommerus cégek ajánlották fel segítségüket. E segítségre pedig nagy szüksége van a pórul járt madárnak, mivel a tukánok számára az ékes szarudísz sokkal többet jelent férfiasságuk szimbólumánál. A testhosszuk akár egyharmadát is elérő szaruképződmény értelemszerűen elsődleges szerepet játszik a tukánok táplálkozásában, sőt a madarak testhőmérsékletüket is a díszes csőrön keresztül szabályozzák.

A szóban forgó madarat jelenleg Carmen Soto állatorvos ápolja, aki szerint ugyan a jószág most csak kevés táplálékot képes egyedül magához venni, ám modern technika nyújtotta lehetőségekkel jó esély mutatkozik arra, hogy a tukán teljesen felépüljön.

A mesterséges csőr megalkotásán most Nelson Martínez tervező dolgozik, aki tukáncsőrök százainak vizsgálata után állt elő a protézis-prototípussal. A mesterséges csőr egy része a tervek szerint cserélhető lenne, így a fiatal madárnak növekedése során újabb és újabb szerelvényeket lehetne beépíteni a csőrbe, a nélkül, hogy komolyabb állatorvosi beavatkozásnak kelljen alávetni Greciát.

Ha minden igaz a 3D-s nyomtatóval készített csőrt speciális csavarokkal rögzítenék a tukán eredeti ékességének csonkjához, az egyik fő kihívást most az jelenti, hogy vajon sikerül-e olyan fajsúlyú és keménységű anyagot találni,amely megegyezik a madár eredeti csőrének tulajdonságaival.Egyelőre az sem egészen világos, hogy a madár vajon elfogadja-e a protézist, hiszen az elmúlt hónapok során kínkeservesen megtanult a fajtájának fő díszét jelentő szaruképződmény nélkül létezni.

 

Kép: Wikimedia commons

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez