Bajban az oregoni kormányzó

John Kitzbaher, az állam első embere menyasszonya miatt került nehéz helyzetbe. Az észak-nyugati állam first ladyje politikai befolyását használva juttatta kedvezőbb pozícióba saját vállalkozását.

A botrány következtében elképzelhető, hogy Kitzbahernek le kell mondania. Állítólag a demokrata politikus már ezt a lehetőséget is fontolgatta, de egyelőre még nem távozott posztjáról, és tovább harcol, hogy maradhasson. A helyzet mindenesetre gyorsan változik, a kormányzón pedig egyre nagyobb a nyomás.

A demokraták által uralt állami törvényhozás képviselői és szenátorai vonakodnak kiállni az állam első embere mellett, sőt, a többségi vezetők már arra kérik, hogy nyújtsa be lemondását. Az ügyben megkezdte a vizsgálatot az államügyészi hivatal és az etikai bizottság is, a republikánusok pedig a visszahívását akarják elérni. Legnagyobb támogatói is kezdenek elfordulni a kormányzótól.

Kitzbaher és menyasszonya, Cylvia Hayes eddig nem volt túl együttműködő a helyzet tisztásában. Egyelőre még azt is megkérdőjelezik, hogy a vizsgálatnak van-e jogalapja, ugyanis Hayes nem állami alkalmazott (annak ellenére, hogy külön irodája van a törvényhozás épületében). Más vélemények szerint viszont az, hogy nem kap fizetést az államtól, még nem jelenti azt, hogy mentesül az elszámoltathatóság alól.

Hayes után azért kezdtek el nyomozni, mert üzletfeleinek kedvező intézkedések végrehajtására utasított állami alkalmazottakat. Azóta egyre több visszásság derült ki róla. Az adóbevallásában több mint 100 000 dollár jövedelmet titkolt el, és a múltja sem teljesen makulátlan.

John Kitzbaher korábban nagy népszerűségnek örvendett. Négy alkalommal választották meg az állam kormányzójának, ami korábban senkinek nem sikerült Oregonban. Ha végül enged a nyomásnak és lemond, akkor az államtitkár követheti a posztján a hatályos törvények szerint.

 

UPDATE:

John Kitzbaher nem sokkal cikkünk megjelenése után bejelentette lemondását:

“Az oregoni törvényhozásra és a kormányzói hivatalra világéletemben a lehető legnagyobb tisztelettel tekintettem. Éppen ezért jó lelkiismerettel nem vagyok képes része lenni egy olyan dolognak, ami ezen intézmények tekintélyét aláássa. Egész életem során arra törekedtem, hogy helyesen cselekedjek. És a jelenlegi helyzetben az a leghelyesebb, ha félreállok.”

 

(Fotó: Wikimedia Commons)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez