Ha előléptetést akarsz, akkor legyél fitt!

Ez az új irányelv a világ legnagyobb hadseregében – közölte a kínai hadsereg lapja pénteken. Korábban pénzért árulták a rangokat, de ennek vége – hangsúlyozza a katonai lap, mely szerint túlsúlyos tiszt a jövőben nem számíthat előléptetésre Kínában.

A hadsereg egyik legmagasabb rangú parancsnoka pénzért árulta a katonai rangokat – írja a katonai újság. Hszü Cajhu tábornokról van szó, aki évekig irányította a kínai hadiipart. A Honvédelmi Tanács alelnöke is volt, ennek elnöke maga az ország első embere, Hszi Csinping. Ő rendelte el a nagy korrupcióellenes kampányt, amely nem kímélte a hadsereg vezérkarát sem. Korábban is voltak hírek arról, hogy adják-veszik a rangokat és a parancsnoki kinevezéseket a kínai hadseregben, de a katonai lap egyértelműen utal rá: ez mindennapos gyakorlat volt. Hszü Cajhu tábornokot letartóztatták és elítélték korrupcióért, de nyilvánvalóan nem ő volt az egyetlen főtiszt, aki pénzért árulta a rangokat Kínában.

A Honvédelmi Tanács új irányelvei viszont egyértelművé teszik: Hszi Csinping elnök olyan hadsereget akar, mely méltó egy jövendő világhatalomhoz. Ahol a rangokat és a parancsnoki posztokat az alkalmasság dönti el, nem pedig a pénz. Ennek a kampánynak a része az is, hogy a jövőben csakis az a tiszt reménykedhet előléptetésben, aki elég fitt. Aki túlsúlyos és nem képes lefogyni, az keresztet vethet a karrierjére – hangsúlyozza a katonai lap, külön kiemelve, hogy mindez az első számú vezető személyes utasítása.

Hszi Csinping karrierjét úgy kezdte, hogy személyi titkára volt az akkori hadügyminiszternek. Belülről ismeri tehát a hadsereget, melyet mindenképpen korszerűsíteni akar, és nem csak technikai értelemben. Az eszményi tiszt tehát fitt és technikailag kiválóan képzett, ezenkívül pedig nem érdekli a pénz. A gond csak az, hogy a sok elvárást maga a hadsereg csak csekély fizetéssel tudja honorálni. Legalábbis ahhoz képest, amit az ambiciózus kínai fiatalok a bizniszben keresnek. Ezért a Honvédelmi Tanács új irányelveinek alkalmazása nem valószínű, hogy túlságosan simán menne a Mennyei Birodalomban, amely változatlanul a világ legnagyobb hadseregét tartja fegyverben.

Fotó: Europress Getty Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez