Ismét időszerű a kérdés: le lehet-e tartóztatni az argentin elnökasszonyt?

A mostani péntek 13  nem könnyű nap Cristina Fernández de Kirchner argentin elnök életében, hiszen még gyűrűzik az Alberto Nisman ügyész halála körüli botrány, és máris itt a következő ,,bűnös” ugyanazzal a javaslattal. Gerardo Pollicita ügyész ugyanazt kéri, amiért – egyes vélemények szerint – Nismannak meg kellett halnia.

A mai napon Gerardo Pollicita benyújtotta a parlamenthez a kérvényt, amelyben kéri az elnökasszony mentelmi jogának a felfüggesztését. Az indok: a feltételezések szerint Kirchner fedezte az AMIA (Buenos Aires-i Zsidó Kulturális Központ) elleni merénylet tetteseit. S ez most kiegészül azzal, hogy eltetette láb alól a kényelmetlenné vált Alberto Nisman ügyészt, aki – többek között – ugyancsak a mentelmi jogának a felfüggesztését kérte….

Alberto Nisman a  központ ellen 1994-ben elkövetett merénylet körülményeinek feltárásán dolgozott, és azzal vádolta az államfőt, hogy akadályozza a szükséges vizsgálat lefolytatását. Nismant néhány órával kongresszusi meghallgatása előtt golyóval a fejében, holtan találták fürdőszobájában. Később kiderült: arra készült, hogy a nyomozás érdekében az elnökasszony mentelmi jogának felfüggesztését kérje a parlamenttől. S ha ez megtörténik, máris letartóztathatja gyilkosság fedezésének gyanújával.

Felmerült a kérdés: le lehet-e tartóztatni az elnököt?  A kérdésre az a válasz, hogy igen,  de nem egyszerű  a dolog, ugyanis  – a világ legtöbb országához hasonlóan –  az államfő Argentínában is immunitást élvez, és ezt először meg kell szüntetni. Ehhez kell egy ügyész, aki ezt kérvényezi. Ha Nisman elérte volna, hogy benyújtja ezt a kérvényt, az szabályos politikai földindulást okozott volna a parlamenten belül, és persze azon kívül is. Argentínában ugyanis még soha nem emeltek vádat hivatalban lévő elnök ellen, csak exelnök ellen….

Most itt a következő ügyész, aki az elnök mentelmi joga ellen lép fel. Le lehet majd tartóztatni Cristina Fernández de Kirchnert?

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez