Lényegesen olcsóbb az orosz gáz

A Gazprom azzal számol, hogy a földgáz ára 222 dollár lesz 1000 köbméterenként. Igen jelentős csökkenést jelent ez a tavalyi bevételekhez képest: 35,3 milliárd dollár érkezhet az Európai Unióból az orosz földgázért, ez 14,3 milliárd dolláros csökkenést jelez.

Mindebből az is következik, hogy a Gazprom igen nehéz évvel számol, mert a bevételei nem fedezik az új földgázmezők feltárásának a költségeit. Ehhez legalább 300 dolláros ár kellene. A földgáz ára 6-9 hónapos késéssel követi a kőolaj világpiaci árát. Több mint a felére csökkent az olaj ára, és ennek a földgáz árában is meg kell mutatkoznia. A Gazprom tervezői azzal számolnak, hogy a világpiacon az olaj ára tartósan alacsony marad, vagyis 40-50 dollár lesz egy hordó olaj. Az alacsony ár Oroszország devizabevételei szempontjából is igen komoly gond: a Gazprom exportjának 70%-a Európába megy, ahol 5-14%-al magasabbak az árak, mint a világpiacon.

Vagyis a Gazprom azzal számol, hogy a vevők piaca tartósan fennmarad 2015- ben és 2016-ban is. Hogyan akarja védeni az érdekeit az orosz óriás? Növelni akarja az exportot. Idén 146,6 milliárd köbméter földgáz a terv, jövőre pedig 160 milliárd. Sok szakértő úgy véli, hogy a 222 dolláros ár túlságosan konzervatív, elérheti a 300 dollárt is 1000 köbméter orosz földgáz ára. Ha így alakulna, akkor a Gazprom pénzügyi egyensúlya lényegesen kedvezőbb lenne, de sem Moszkvában, sem másutt senki sem tudja biztosan megjósolni az olaj világpiaci árát, márpedig a földgáz azt követi néhány hónapos késéssel.

(Fotó:GettyImages)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez