Nyomulnak a kínaiak a dél-koreai földpiacon

A tavalyi statisztikákat nézve elmondhatjuk, hogy a Dél-Koreába utazó turisták majdnem fele kínai volt, akik immár nagyban befolyásolják a gazdaságot. A kínaiak nem csak utaznak, hanem vásárolnak is, és persze nem érik be apró csecsebecsékkel.

Hasonlóan a japánokhoz a dél-koreaiak is szeretnek kimutatásokat, felméréseket és statisztikákat készíteni. Egy felmérésből most az derült ki, hogy csak az elmúlt évben 85%-kal emelkedett azoknak a földterületeknek a száma, amelyeket kínaiak vettek meg. A Területi, Infrastrukturális és Közlekedési Minisztérium adatai alapján külföldiek –főként kínaiak- egyre több föld tulajdonosai lettek.

Az elmúlt év végén 234,74 millió négyzetméter terület volt külföldi kézben, ami 8,81 millióval több, mint 2013-ban. Ezzel együtt a területek értéke is nagymértékben nőtt tavaly, összesen 1,66 milliárd wonnal (1 won=0,24 Ft), 33,61 milliárd összértékre.

Bár jelentős százalékban még mindig amerikai, európai és japán kézben van a legtöbb külföldi tulajdonban lévő terület Dél-Koreában, az elmúlt évben a kínaiak eléggé belehúztak.

A tavaly vásárolt 8,81 millió négyzetméter 70%-át kínaiak vették meg. Ezzel nem csak ők a lettek a legnagyobb vásárlók, de négyszer akkora területet vettek 2014-ben, mint az amerikaiak.

A kínaiak a legtöbb földet Dzsedzsu-szigetén vásárolták, ahol ők alkották a külföldi vásárlók 90%-át.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez