8700 fős közös hadsereg a Boko Haram ellen

Ezt javasolta Paul Biya kameruni elnök Yaoundéban, ahol vendégül látta azoknak az afrikai országoknak a vezetőit,melyeket legjobban fenyeget a Boko Haram. Az Afrikai Egységszervezet támogatja, hogy az érintett afrikai államok közösen lépjenek fel az iszlamista terrorszervezet ellen a Csád tó környékén.

Közben újabb összecsapások voltak Csád, Kamerun és Nigéria határövezetében. Legkevesebb öt csádi katona meghalt. A hétvégén a Boko Haram először támadott Csád területén is. Korábban a csádi hadsereg egyes alakulatai benyomultak Nigéria északi részére, hogy az ottani hadsereggel együtt csapást mérjenek a dzsihádharcosokra, akik Iszlám Államot szeretnének létrehozni a térségben. Niger elnöke azt hangsúlyozta, hogy országa 3000 katonát állomásoztat Nigéria határán. Ezenkívül százszámra tartóztattak le olyan gyanús embereket, akik lehet, hogy a Boko Haramnak dolgoztak Nigerben.

Nigériában el kellett halasztani az elnökválasztást, mert a hadsereg nem tudta biztosítani a szavazás nyugodt feltételeit az ország északi részén, ahol a lakosság egy része szimpatizál a dzsihádharcosokkal. A Boko Haram vezére, Abubakr Shekau Afrika legkeresettebb terroristája. Kapcsolatot tart fenn az AQIM-mal, az Al Kaida észak-afrikai szárnyával. Mindkét terrorszervezetnek kiképző táborai vannak Líbia déli részén. Korábban a francia fegyveres erők távozó vezérkari főnöke azt javasolta, hogy nemzetközi erők űzzék ki az iszlamista terroristákat Líbiából. Ezt annak idején sem Párizs, sem Washington nem támogatta. Most Sziszi egyiptomi elnök javasolta ugyanezt, miután a fanatikus dzsihádharcosok lemészároltak 21 egyiptomi koptot Libiában. Az Afrikai Egységszervezet támogatja az egységes fellépést az iszlamista terrorizmus ellen, mert az mind több országot fenyeget a fekete kontinensen is.

(Fotó:GettyImages)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez