Műkincs-csempészetből (is) él az Iszlám állam

Akár egymillió dollárt is megadnak gazdag műgyűjtők Európában, Amerikában vagy az Emirátusokban azokért a műkincsekért, melyeket az Iszlám Állam rabolt össze, és csempészek juttatnak el külföldre Irakból és Szíriából.

A dzsihádharcosok nem csak ölnek, de fosztogatják is a gazdag embereket és a közgyűjteményeket Szíriában és Irakban, ahol az önjelölt kalifa, al-Bagdadi tavaly júniusban kikiáltotta a Kalifátust. Az iszlamista milícia tagjai arra hivatkoznak, hogy a műkincsek egy iszlám előtti világ emlékei, és ezért nem képeznek értéket a számukra. Pénzt viszont szeretnének kapni érte, hiszen két korábbi bevételi forrásuk kiapadóban van. Korábban napi 600 ezer dollár jött be az elfoglalt területek olajkútjaiból. Azóta a harcok miatt az olajkitermelés jelentős mértékben csökkent, és az árak is lefelé mentek. A lopott olaj immár csak alacsony áron értékesíthető.

A másik fontos bevételi forrás a védelmi pénzek szedése. Ha egy kereskedő teherautója belép a Kalifátus területére, akkor 500-800 dollár adót kell fizetnie. Ha valamilyen értékes árut hoz, például elektronikai cikkeket, akkor még többet. Csakhogy egyre kevesebb kereskedő törekszik befelé a Kalifátus területére. Az ok egyszerű: nincs pénzük az embereknek. Az önjelölt kalifa csak harcolni tud, a gazdasági életet megszervezni nem. Marad tehát a műkincslopás.

40 millió dollárra tettek szert az Iszlám Állam dzsihádharcosai akkor, amikor eladták al-Nabek műkincseit. A Damaszkusz környéki városban mindenkit és mindent kifosztottak – nyilatkozta a szíriai hírszerzés egyik tisztje a BBC-nek. Hogyan dolgoznak a csempészek? Megkapják a műkincseket az Iszlám Államtól, mely 20% hasznot akar az üzletből. Ezek után egy taxisofőrt kell találni, aki az “Iszlám Állam” területéről elviszi az összerabolt műkincseket Libanonba vagy Törökországba. Nem veszélytelen feladat ez, hiszen nagyon sok fegyveres szervezet van, és mindenki szívesen kifosztja a másikat is. Mégis a többezer éves műkincsek megérik a kockázatot, hiszen értük darabonként akár egymillió dollárt sem sajnál a pénzes műgyűjtő Európában, Amerikában vagy az Emirátusokban.

Jelenleg Aleppo és környékének kifosztása van napirenden. Az ősi város, amely már az ókorban is fontos szerepet játszott, rengeteg műkincset halmozott fel. A polgárháború teljesen tönkretette Aleppo városát. A lakosság nagyrésze elmenekült, a fegyveres milíciák szabadrablást folytatnak. A műkincsek pedig vándorolnak a gazdag országokba, ahova a csempészek eljuttatják őket, de csak miután már lefizetették a 20%-os adót a Kalifátus dzsihádharcosainak…

(Fotó:Wikipedia)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez