Betiltották a gyermekházasságot Malawiban

Emberi jogi szervezetek üdvözölték a döntést, de jelezték, hogy a szegénység és a hatalmas társadalmi egyenlőtlenségek felszámolása nélkül kicsi az esély arra, hogy az új törvénnyel véget lehessen vetni a gyermekházasságoknak az országban.

A malawi parlament egyhangúan elfogadta az új családjogi törvényt, amelynek értelmében csakis 18 éves kortól lehet házasságot kötni az országban. A korábbi törvény 15-16 éves kortól engedélyezte a házasságot, amit szülői engedélyhez kötöttek. Ezt azonban nagyon sokan kijátszották.

Jessie Kabwila parlamenti képviselő, aki komoly szerepet játszott a törvény kidolgozásában, úgy véli: a családjogi törvény módosítása az első lépés ahhoz, hogy véget vessenek ennek a rendkívül súlyos társadalmi problémának Malawiban. A képviselő asszony azt reméli, hogy az új törvény nem csak gátat vet a gyermekházasságoknak, hanem lendületet ad az ország fejlődésének is. Szerinte országszerte komoly problémát jelent, hogy a kislányokat iskolába járatás helyett inkább férjhez adják. A lányok többsége ezért írni és olvasni sem tud, a jövőjük pedig kárba vész. A képviselő asszony azt is megjegyezte, hogy a legtöbb kislányt a férjhez adás után szexuálisan kihasználják. Sok lány a szülésbe hal bele, mert szervezete még nem áll készen arra, hogy életet adjon egy kisgyermeknek.

Számos emberi jogi szervezet üdvözölte az új családjogi törvény megszavazását, de jelezték, hogy a gyermekházasságok szorosan összefüggnek a szegénységgel és a társadalmi egyenlőtlenséggel, illetve a különböző kulturális szokásokkal. Több aktivista felhívta a figyelmet arra, hogy a legtöbb gyermekházasság azért jön létre, hogy a szülők szert tehessenek a férjtől kapott hozományra, amiből hosszabb időre rendezni tudják anyagi problémáikat és élelmiszerellátásukat. Az elmaradottabb országokban, így Malawiban is a lányok nem jelentenek különösebb értéket, és a legtöbb szülő számára inkább terhet jelentenek.

Világviszonylatban Malawi egyike azon országoknak, ahol a legmagasabb a gyermekházasságok száma. Az országban élő gyereklányoknak több mint a felét még 18 éves koruk előtt férjhez adják a szüleik. Malawiban az ország lakosságának több mint a fele napi egy dollárból él. Az ország állandó élelmiszer- és fejlesztési segélyekre szorul, és éves költségvetésének csaknem fele is külföldi donor országoktól származik.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez