Aranyfogás – Kincset találtak az izraeli búvárok

Még az is meglehet, hogy ez a legnagyobb kincs, amit Izraelben valaha is felfedeztek – mondják a szakemberek. Összesen 2 ezer arany pénzérmét hoztak fel búvárok az ősi kikötőben, Cezáreában. De azt mondják, van ott még több is.

Két búvár talált rá az elképzelhetetlenül nagy mennyiségű kincsre. Az aranypénzek a Földközi tenger fenekén feküdtek. Úgy néztek ki, mint a csokiérmék – mondja az egyikük. Szürreális látvány volt. Izgatottan, fülig érő szájjal jöttek ki a vízből.

A leletet jelentették az izraeli műemléki hatóságnak. A szakemberek úgy vélik: az elsüllyedt hajóról származó kincsesláda a beszedett adót vagy cezáreai helyőrség katonáinak fizetését tartalmazhatja, több mint ezer évvel ezelőttről. Valószínűleg a központi kormány székhelyére, Egyiptomba tartottak vele, vagy onnan jöttek. De az is meglehet, hogy egy nagy kereskedelmi hajóé volt a kincs, amely a partmenti városok között közlekedett. Azt mindenesetre biztosra veszik, hogy még több érme fekszik a tenger fenekén, és most megpróbálják megtalálni azokat is. Talán egyértelműen fényt deríthetnek arra is, honnan és hogyan került a kincs a tengerbe.

Az érmék a Fatimida kalifátus idejéből származnak, amely a Közel-Kelet és Észak-Afrika nagyobbik részét uralta 909 és 1171 között.

A műemlékvédelmi hatóság tengeri régészeti részlegének vezetője azt mondja a Jerusalem Online-nak, hogy soha nem tartott ennyi pénzt a kezében, főleg nem aranyból. “Lehet, hogy segíthetünk vele a kormány rossz pénzügyi helyzetén” – tréfálkozik. A 2 ezer darab arany érme 9 kilót nyom. Hogy ez pénzre lefordítva mennyi, azt nem árulták el a szakemberek. Azt mondják, felbecsülhetetlen az értéke.

A kincs valószínűleg a téli viharoknak köszönhetően vált láthatóvá a tengerfenéken. A műemléki hatóság szóvivője az AFP-nek azt mondja: most már az állam tulajdona, és megtalálói díj nem volt.

Fotó: Channel2News

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez