Képviselőházi demokraták tiltakoznak Netanjahu látogatása ellen

Alaposan megoszlanak a vélemények Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök washingtoni látogatásával kapcsolatban. Mind a republikánusok, mind a demokraták között vannak ellenzők és támogatók egyaránt.

Netanjahut a Képviselőház republikánus elnöke John Boehner hívta meg az év elején Washingtonba, hogy tartson beszédet a Kongresszus előtt. A lépést számos bírálat érte, mert az alapvető protokollt megkerülve, a Fehér Ház tájékoztatása nélkül intézte az ügyet a házelnök. Az izraeli kormányfő ettől függetlenül elfogadta a meghívást.

Várhatóan Nentanjahu beszédében ki fogja emelni mekkora veszélyt jelent Irán Izraelre, és az egész nyugati civilizációra nézve. A republikánusok többsége osztja a véleményét és ezért az Obama adminisztrációt hevesen bírálják, amiért tárgyalásokat folytat a perzsa országgal. Minden bizonnyal a zsidó állam vezetője is kritikus lesz az amerikai kormány kompromisszumra hajló politikájával szemben.

A Fehér Ház szerint a közelgő látogatás időzítése az izraeli választások miatt sem szerencsés. Ha pedig Netanjahu valóban az Irán elleni szankciókat fogja szorgalmazni, az negatívan befolyásolhatja a további tárgyalásokat az ország atomprogramjáról.

A demokrata vezetés aggodalmát a kormánypárti képviselők egy része is osztja. A leghevesebb ellenzők közül néhányan már kijelentették, hogy bojkottálni fogják Netanjahu beszédét. A párt liberális szárnya levélben kérte Boehnert, hogy ütemezzék át a kormányfő látogatását egy későbbi időpontra. Hogy minél nagyobb nyomást tudjanak gyakorolni a házelnökre az összes demokrata képviselőt felkérték, hogy támogassák javaslatukat, de végül „csak” 23 alsóházi törvényhozó adta hozzá a nevét (a 188-ból). Ez önmagában nagyon kevésnek tűnik ahhoz, hogy John Boehner beadja a derekát.

A demokraták nincsenek könnyű helyzetben. A Fehér Ház kijátszását természetesen nem helyeslik, de Izraelt ők is az Egyesült Államok egyik legfontosabb szövetségesének tartják. Éppen ezért Netanjahu látogatását csak óvatosan, vagy egyáltalán nem kritizálja a többség.

Pár hete felröppentek olyan hírek, hogy maga az izraeli kormányfő fogja végül elhalasztani az utazást, de ezt azóta a miniszterelnök személyesen cáfolta. Az ellentmondásos kongresszusi beszédre tehát nagy valószínűséggel sor kerül március 3-án, és kiderül, pontosan mit üzen Netanjahu az amerikai vezetésnek.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez