Készült-e puccs Maduro ellen: börtönben az ellenzéki vezető

A fennálló rendzser ellen szervezett puccs vádjával letartóztatták Caracas főplogármesterét, Antonio Ledezmát és már vádat is memeltek ellene. Ledezmát addig egy katonai börtönben tartják előzetes letartóztatásban, amíg a per nem zajlik le ellene – közölte az üggyel kapcsoaltban a venezuelai főügyész.

 

Napokkal ezelőtt látott napvilágot a hír, mely szerint Nicolas Maduro elnök azzal vádolta meg a venezuelai ellenzéket, hogy amerikai támogatással hatalmának megdöntésére törnek. Az ügy éppen akkor robbant ki, amikor az ország ellenzéke megemlékezett az egy évvel ezelőtti kormányellenes tüntetésekről.

Pénteken a jelnelegi kormányzattot ellenzők újra az utcára vonultak Caracasban, az amerikai külügyminisztérium szóvivője, Jan Psaki pedig azt üzente: a venezuelai problémát nem lehet megoldani a dmeokratikus ellenzék állandó megfélemlítésével és kriminalizálásával.

Maduro elnök szerint az ellenzéki vezetőnek felelnie kell mindazokért a bűnökért, amelyet az ország békéje és biztonsága ellen elkövettek az elmúlt időszakban. Az ellenzék ugyanakkor azt követeli Venezuelában, hogy a kormány tényekkel támassza alá a puccsról szóló vádjait. Ledezma, aki 2008 óta áll a főváros élén,  azt nyilatkozta korábban, hogy az állami korrupció volt az, ami ilyen helyzetbe hozta Venezuelát.

Az ország gazdaságát súlyosan érintette az olajárak zuhanása – Venezuela a világ egyik legnagyobb olajtermelője és az gyesült államok egyik legangyobb olajszállítója.

foto: Getty

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez