Libéria megnyitja határait

Egyre kevesebb az új ebolás fertőzés az országban, így a libériai elnök, Johnson Sirleaf bejelentette: újra megnyitják a tavaly lezárt határokat és az éjszakai kijárási tilalmat is feloldják.

Több mint 9300 ember hunyt el a vírus következtében, amely végigsöpört Afrikán, a legsúlyosabban érintett területek között volt Libéria, Sierra Leone és Guinea. Azonban a helyzet egyre javul, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) körülbelül heti 120-150 új fertőzésről tud. Bár ez is soknak hangzik, a vírus legpusztítóbb időszakában ez akár a tízszerese is lehetett.
Az egyetlen probléma, hogy a fertőzések számának gyors leszállóága most elkezdett stagnálni, tehát nagyjából ugyanannyi új esetet regisztrálnak hetente. Ez pedig nem jelent jót, főleg egy olyan betegségnél, mint az ebola.
A három országból Libéria szenvedte el a legnagyobb veszteségeket a járvány kitörésekor, most pedig itt a legkevesebb az új fertőzés. Míg Sierra Leonéban 74, Guineában 52 új esetet regisztráltak február közepén, addig Libériában csupán kettőt. Így az utóbbi közelkerült azon céljához, hogy két hónapon belül ne legyenek újabb megbetegedések.

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez