A Birdman az idei Oscar-gála legnagyobb nyertese

87. alkalommal osztották ki a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia aranyszobrait. A várakozásoknak megfelelően idén nem volt nagy tarolás egyetlen alkotás részéről sem, de többen így is elégedetten távozhattak a Los Angeles-i gáláról.

A hollywoodi sztárok házigazdája idén Neil Patrick Harris volt, aki igazán színvonalas szórakoztatást nyújtott a közönségnek, és a több millió embernek, akik a televízió képernyőin keresztül követték végig az eseményt. Az est folyamán 24 díjat osztottak ki, a 6 főbb kategóriát tekintve pedig idén egyetlen duplázó volt csak: a Birdman begyűjtötte a legjobb filmnek és a legjobb rendezőnek járó elismerést is.

A korábban szuperhősfilmekben játszó, de mára lecsúszott színésszé vált férfi története négy aranyszobrot vihetett haza összesen. Bár a férfi főszereplő kategóriában Michael Keaton nem kapott díjat, láthatóan senki nem volt boldogtalan a stábból. A rendező Alejandro González Iñárritunak nem is volt oka az elégedetlenségre, hiszen az ő alkotása volt a legsikeresebb az idei gálán.

Az egyéni elismerések közül a legjobb női főszereplő díját Julianne Moore kapta meg a Still Alice-ben nyújtott alakításáért, amelyben egy fiatalkori Alzheimer-kórban szenvedő nőt alakít. Mikor átvette a díjat, így köszönte meg az Akadémiának viccesen: „Azt olvastam egy cikkben, hogy aki Oscart nyer, az 5 évvel tovább él. Ennek nagyon örülök, mert a férjem fiatalabb nálam.” Kevésbé humorizált viszont a legjobb női mellékszereplő kategória győztese Patricia Arquette, aki a női egyenjogúság mellett szólalt fel rövid beszédében.

A legjobb férfi főszereplő Eddie Redmayne lett Stephen Hawking megformálásért A mindenség elmélete című filmben. A legjobb férfi mellékszereplőnek járó elismerés pedig J. K. Simmonsnak jutott, aki egy brutális zenetanárt alakít a Whiplash-ben. Ő kizárólag a családjának ajánlotta a díjat, és felhívta rá a figyelmet, hogy milyen sokat köszönhet az ember a szüleinek. Ezért arra bíztatott mindenkit, hogy hívják fel a szüleiket, ha tehetik, és beszéljenek velük, hallgassák meg őket, mert egy napon már nem lesz rá lehetőségük.

Kevésbé prominens kategóriákban, de szintén négy díjat nyert a Grand Budapest Hotel. 1-1 aranyszobor jutott az Amerikai mesterlövésznek és a Selmának is. Utóbbit, a Martin Luther King életéről szóló alkotást a legjobb eredeti dal kategóriában díjazták. A szerzők az aranyszobor átvételekor több más díjazotthoz hasonlóan egy égető társadalmi problémára, a ma is létező faji diszkriminációra hívták fel a figyelmet. Ezzel is hangsúlyozták, hogy Martin Luther King örökségét nem szabad elfelejteni, és nap mint nap meg kell azt védeni.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez