Ezrével menekülnek az egyiptomiak Líbiából

Csaknem 15 ezer egyiptomi vendégmunkás menekült el Líbiából azóta, hogy a helyi radikális iszlamisták egyiptomi kopt keresztényeket fejeztek le a káoszba süllyedt országban.

A legtöbb hazatérő egyiptomi az asz-Szallúm határátkelőn hagyta el Líbiát. Egy nap leforgása alatt több mint háromezren keltek át ezen a határszakaszon. Sok egyiptomi azonban a rossz biztonsági helyzet miatt Tunézián keresztül hagyja el az országot. Az egyiptomi kormány ezért léghidat hozott létre a tunéziai Dzserba-Zarísz és a kairói nemzetközi repülőtér között.

Arról nincsenek pontos adatok, hogy valójában hány egyiptomi tartózkodik még Líbiában. Az egyiptomi vendégmunkások zöme ugyanis illegálisan jutott be és vállalt munkát az országban. Az egyiptomi statisztikai hivatal 200-250 ezerre teszi a Líbiában dolgozó egyiptomiak számát, hangsúlyozva, hogy pontos adatok nem állnak a rendelkezésére. Más, nem hivatalos források azonban 800 ezer főre becsülik a Líbiában munkát vállaló és élő egyiptomiak számát. A 2011-es Kadhafi-ellenes felkelés kitörése előtt egyébként még kétmillió egyiptomi tartózkodott az olajban gazdag Líbiában.

Komoly kihívást jelent az egyiptomi vezetésnek a most hazatérő vendégmunkások áradata. Az egyiptomi gazdaság ugyanis a 2011-es események óta lassan tér magához, bár vannak biztató jelek. De a munkanélküliség továbbra is rendkívül magas. Emellett a vendégmunkások által hazaküldött pénz gyakran elég volt arra, hogy egész családjukat ellássák. Számos egyiptomi inkább vállalja a veszélyt és Líbiában marad. Sokan ugyanis attól félnek, hogy az egzisztenciájuk kerül veszélybe, ha hazatérnek.       

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez