Miről beszélget jazidi asszonyokkal Angelina Jolie?

Naszimától többet vett el az Iszlám Állam, mint amennyit bármelyikünk el tudna viselni. A férjét, két lányát és három fiát veszítette el, amikor az iszlamisták lerohanták az iraki Szindzsár környékét. Naszima most Angelina Jolie-nak számol be arról, amit átélt.

 

Filmet forgat az UNHCR, az ENSZ menekültügyi főbiztossága arról, hogy mi történt tavaly nyáron a jazidi vallás híveivel Irakban. Angelina Jolie a szervezet jószolgálati nagykövete, már több, mint 10 éve. Ő beszélget a szemtanúkkal, a túlélőkkel: olyanokkal, akiknek sikerült elmenekülniük az iszlamisták elől. A hollywoodi sztárnak nem először nyílnak meg az emberek. Úgy tűnik, Jolie ért a nélkülözők és a menekültek nyelvén.

A 45 éves asszony elmondja neki, hogyan engedték el sok hónapi fogság után januárban, és hogyan talált menedéket két legkisebb gyermekével egy elhagyott épületben, Irak északi részén.

“Amikor elkaptak bennünket, a nagyobbik lányom üvölteni kezdett. Azt kiabálta: soha nem megyek veletek! Akkor kivitték, becsukták maguk mögött az ajtót, és ő eltűnt”.

Naszima a legkisebb, 9 éves lányát úgy próbálta megmenteni, hogy a takaró alá rejtette. De hiába: amikor két kisfiával és a kislánnyal együtt elhurcolták, egy fiatal fegyveres a buszon kiragadta a karjából a gyereket. Ő könyörgött neki, hogy ne vigye el. A válasz az volt: vagy hagyja a kislányt, vagy mindannyiukat megölik.

Az asszony öt hónapig volt az Iszlám Állam fogságában, rémes körülmények között. Ételt és vizet csak ritkán láttak, a két kisfiú meg is betegedett.

Az ENSZ menekültügyi főbiztossága három filmet készített a jazidi nők viszontagságairól – írja a Huffington Post. Az Iszlám Állam ezrével hurcolta el az általa sátánimádóknak tartott jazidikat. Angelina Jolie azt mondja: semmi nem készítheti fel az embert azokra a rémtörténetekre, amelyeket az emberrablások, a kizsákmányolás, a bántalmazások túlélői mesélnek.  És arra, hogy mennyire nem jutnak hozzá ahhoz a segítséghez, amelyet megérdemelnek, és amelyre oly nagy szükségük van.

Jolie legutóbbi észak-iraki útján nemzetközi segítséget sürgetett a sok milió iraki és szíriai menekültnek. A Khanke tábort látogatta meg: ott olyan irakiak élnek, akik kénytelenek voltak elhagyni az otthonukat, de az országhatáron belül maradtak.

Fotó: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez