Feszültség a Földközi-tengeren – Karnyújtásnyira lesznek az orosz és brit katonák

Orosz bombázók a brit légtér közelében, brit kiképzők Ukrajnában… a két ország viszonya egyre feszültebb. Most pedig az orosz flotta kerül a legnagyobb brit földközi-tegneri bázisok közvetlen közelébe.

Miközben egyre feszültebb a viszony a Nyugat és Moszkva között Ukrajna miatt, Oroszország katonai megállapodást kötött Ciprussal, az Európai Unió egyik tagállamával, amely mindemellett a térség legnagyobb brit katonai bázisának is otthont ad.

Vlagyimir Putyin arról egyezett meg ciprusi kollégájával, Nikosz Anasztasziadisszal, hogy az orosz hadihajókat bevonják nemzetközi terrorelhárító és kalózkodás elleni műveletekbe. Az orosz elnök hangsúlyozta, az együttműködés nem irányul harmadik fél ellen, és hogy sehol sem kellene miatta aggódni. Bár az orosz hadihajók már most is kiköthetnek Limaszolnál, az új megállapodás egy sokkal konkrétabb és törvényes alapot jelent.

A Lenta.ru az ITAR-TASZSZ hírügynökségre hivatkozva arról is tájékoztatott, hogy a két elnök arról a lehetőségről is tárgyalhatott Moszkvában, hogy humanitárius segélymissziók keretén belül az orosz repülők landolhassanak a paphoszi légi bázison.

Oroszország számára az új szövetség azért igen fontos, mert az orosz  hadihajók jelenleg a szíriai Tartúszban köthetnek csak ki a térségben. A közel-keleti ország azonban egyre bizonytalanabb. Ha viszont az orosz flotta visszavonulni kényszerül a Földközi-tengerről az nem csak a világhatalmi ambícióknak jelentene hatalmas csapást, de  ki is zárná Oroszországot a világtengerekről, ha egyszer a NATO úgy döntene, hogy lezárja a tengerszorosokat Törökországnál.

Ciprus pedig azért a legalkalmasabb célpontja a déltengeri orosz terjeszkedésnek, mert a kis szigeten már így is számtalan orosz cég, befektetés működik, és gazdasági nehézségekkel küzdő kormánya is le van kötelezve már Moszkvának.

Ugyanakkor ezt a lépést a NATO minden bizonnyal az agresszív orosz politika számlájára fogja írni. Hiszen így ismét egy olyan helyzet alakul ki, ahol közvetlenül konfrontálódhatnak az orosz katonai egységek a NATO-val. A brit bázisok – Akrotiri és Dekelia –  jelenleg az ország területének közel egy tizedét foglalják el. Formailag nem is képezik a Ciprusi Köztársaság részét –  Nagy-Britannia tengerentúli területei. Az ott szolgáló mintegy 3000 katona pedig igen fontos stratégiai szerepet tölt be, és nem csak azért, mert Ciprus lehet a kiindulópontja bármely sziriai akciónak – itt működik például a NATO legnagyobb térségbeli elektronikus felderítő bázis is.

Kép: Nikosz Anasztasziadisz és Vlagyimir Putyin, 2015.02.25. (Europress/AFP)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez