Japánban feltalálták a mozgó fotót

A Harry Potter filmekben az egyik legérdekesebb dolog, hogy a nyomtatott képek alakjai is olyan elevenek, mint az életben. Most a muglik (varázstalan emberek) világában is élvezhetjük az animált fotókat, hála egy japán ötletnek.

Az NTT (Nippon Telegraph és a Telephone Corporation) a közelmúltban jelentette be, hogy kifejlesztette a módját annak, hogy a nyomtatott, 2D-s képek olyannak tűnjenek, mintha elvarázsolták volna. Ha az NTT fejlesztői nem is varázslók, az ötlet és a megvalósítás kiváló, még akkor is, ha kezdetleges.

A technológia lényege, hogy a nyomtatott képre egy másik képet vetítenek, így érik a különleges hatásokat. Nézzék meg az alábbi videót és minden világossá válik.

A cég a fenti folyamatot „HenGenTou”-nak nevezi (deformációs lámpák). Nos, minden bizonnyal nem a legszebb név, de a lényeg a lámpán (a projektoron) van, ami deformálja, gyakorlatilag élőben meganimálja a képeket. Működése valójában nagyon egyszerű, ugyanis trükkről, optikai csalódásról van szó. Amikor filmet nézünk, az agyunk összerakja a színeket, a formát, és mozgást. Az NTT ezeket a részeket külön szedte, majd projektor segítségével vetíti a képre, az agyunk pedig gyakorlatilag ezt szintén mozgóképnek érzékeli. A cég egyébként háromdimenziós modellek megvalósításán is dolgozik.

process

De mire jó ez a gyakorlatban? A vállalat óriásplakátoknál, belsőépítészetben (például különleges mozgó padlók, hangulatos tűzfal stb.), illetve a művészetben/szórakoztatóiparban szeretné alkalmazni. Az biztos, hogy a HenTenGou technológia messze van attól, hogy széles körben ismert legyen, ez bizonyára egy fontos előrelépés a hasonló megoldásokban. Már csak azt várjuk, mikor találják fel a repülőseprűt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez