Hová vinné Japánt, ha tehetné?

A japán RocketNews riporterei érdekes kérdéssel szólították le az embereket Tokió Sindzsuku kerületében. Elsősorban arra keresték a választ, hogy hol élnének szívesen a világon. Konkrétabban: hová raknák át Japánt?

Mit szólnának hozzá, ha Magyarországot a világ bármely pontjára át lehetne helyezni? Hová vinnék szívesen? Amerikába, a tengerhez, vagy mondjuk Ázsiába?

Korábban írtunk már arról (ITT), hogy rengeteg japán még nem járt sehol a saját hazáján kívül. Arról, hogy mi is folyik a nagyvilágban, csupán a híradásokból, illetve a popkultúrából értesülnek, akár idősekről, akár fiatalokról van szó. A globalizáció és az amerikai, nyugati szokások átvétele csupán divat, nem ismerik a külföldi országokat. Ezért van az, hogy Japánban minden olyan dokumentumfilm, tévéműsor, ami külföldi országot mutat be, hihetetlenül érdekes mindenkinek, általában jót szórakoznak rajta. „Haha, milyen hülyék vagy furák ezek a külföldiek”. Még az is nagyon különös lehet japánok számára, ami nekünk természetes: például egy húsbolt, egy piac vagy méhészet, egy villamos, bármi. Sőt, egy japán műsorba egy külföldit behívni szintén minden csatornának megéri, és senkit nem érdekel, hogy Amerikából vagy Európából jött-e. Számukra nem is igazán fontos. Külföldi = Idegen, furcsa, vicces, érdekes.

Ezek után valóban érdekes kérdés lehet, hogy vajon a japánok hol élnének szívesen? A legtöbben persze maradnának ott, ahol vannak. Ennek oka, hogy nem szívesen hagynák hátra családjukat, barátaikat. Ragaszkodnak Japánhoz. Ez persze nagyon szép dolog, végtére is egy sajátos kultúrából egy másikba költözni egészen kemény lehet.

De mi volna akkor, ha egész Japánt, az egész országot vihetnék magukkal? Akkor vajon melyik földrészre mennének szívesen?

Hová vinnéd Japánt, ha megtehetnéd?

A válaszok túlnyomórészt azt jelzik, hogy a legtöbben valamilyen trópusi környezetben képzelnék el országukat, például Hawaii környékén, vagy Délkelet-Ázsiában. Egyeseknek az számít szempontnak, hogy februárban Tokióban nagyon hideg van. Egy másik népszerű helyszín az Atlanti-óceán lett. Az érvelés mögött az van, hogy fontos kontinensek közé kerülne az ország, így könnyebb lenne az utazás, nem beszélve a gasztronómiai élvezetek kiteljesedéséről. Na igen, Japán megszállottan hajszolja a jobbnál jobb ízeket. 

A kérdést feltették Japánban élő külföldieknek is, akik természetesen saját hazájukhoz közel szeretnék tudni Japánt, a praktikusság szempontjából.

Mi derül ki ebből? Talán a válaszok azt támasztják alá: a japánok nem ismerik a világot. Ezt nem csak én mondom, már számos, Japánban élő blogger is leírta. Egy kanadai videóblogger például szó szerint olyan butának nevezi a japánokat, mint amilyenek a kanadai falusiak, akik semmit nem tudnak a világ többi részéről. Mint látjuk, számukra a legfontosabb az, hogy hol lehet jókat enni, és hol van melegebb. Az, hogy a világ egyes részein milyen egyéb körülmények vannak, természetiek például, vagy politikaiak, nem mérvadó. Az sem nagyon segít ennek leküzdésében, hogy a média rendszerint valamilyen furcsa, idegen világként mutatja be a külföldi országokat, szokásokat, embereket, akik attól válnak érdekessé, hogy mások, mint a japánok. Kicsit olyan az egész, mintha a japánok lennének a normálisak, a többiek pedig egy másik bolygó lakói, akik mindent máshogy csinálnak. Ez a média. Na de ezt sokan el is hiszik. Akik még a médiát sem figyelik, azoknak pedig általában valamilyen tévképzetük van a külföldi emberekről és országokról.

Amiről beszéltünk, persze nem igaz egész Japánra, de fontos tudni, hogy az ország nagy része nem a modern városokban él, és nem magas színvonalú egyetemeken tanul. Az oktatást persze folyamatosan próbálja megreformálni a kormány, több kevesebb sikerrel.

Vajon mi, magyarok milyen szempontok alapján helyeznénk el az országunkat valahol máshol a világban?

(Visited 5 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez