Ők harcolnak az ISIS ellen

Felkerült egy videó a LiveLeak oldalára, melyben szíriai kurd női harcosokkal beszélgettek a véget nem érő háborúról az Iszlám Állam fanatikusai ellen. Egy dolog biztos: nem szívesen harcolnánk a felvételen megszólaló fiatal lány ellen.

„Én azért harcolok, hogy életben maradjak, ők pedig azért, hogy meghaljanak” – hangzik el az egyik fiatal kurd amazon szájából. Elmondja azt is, hogy régen a nőket nagyon nagyra becsülték Szíriában, azonban mostanában a dzsihadisták egyre kevésbé tisztelik, alapvető jogaiktól fosztották meg őket. Szinte tárgyként kezelik a nőket, akik csupán a gyereknevelésre és a főzésre jók.

Most pedig a kurd nők visszaveszik azt, ami nekik jár, ezért csatlakoztak a gerillákhoz. A női egyenjogúságért folytatott küzdelmük nem korlátozódik a saját helyzetükre: szeretnék, ha tehetnének valamit az összes nőért a világon.
Mikor a riporter arról kérdezi, tudja-e, hogy az Iszlám Állam megölné ezen kijelentéseiért, azt válaszolj, hogy nem fél tőlük. „Nekik kell tőlünk tartaniuk.”

Az iszlamisták egyébként ha tehetik, inkább elkerülik a kurd amazonokat. Azt tartják ugyanis, hogy ha nők keze által halnak meg, akkor elesnek mindattól, ami mártírként várja őket a Paradicsomban.

A teljes videót itt tekinthetik meg.

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez